latinica  ћирилица
16/05/2017 |  18:00 | Аутор: РТРС

Парламент ФБиХ одбио иницијативу за смјену губиташа

Представнички дом Парламента Федерације БиХ данас је одбио иницијативу посланика ДФ Јасмина Кадића да Влада Федерације донесе одлуку о смјени свих директора и извршних директора, односно управа јавних предузећа у већинском власништву ФБиХ која имају негативно пословање.
Представнички дом Парламента ФБиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламента ФБиХФото: РТРС

Кадић је истакао да јавна предузећа дугују више од двије милијарде КМ по основу неплаћених пореза и доприноса те да континуирано послују с губицима, због чега коче реализацију великих инфраструктурних пројеката.

"Порука је ово директорима и управама да за своје лоше пословање и лоше управљање државним ресурсима неће сносити одговорност. Грађани Федерације и даље могу очекивати да ће финансирати намирење дугова јавних предузећа који су резултат неодговорности, нерада, корупције и пљачке", рекао је Кадић.

Иницијатива је добила подршку 38 посланика опозиције и посланика СББ-а.

Представнички дом федералног Парламента одобрио је Нацрт закона о обрту и сродним дјелатностима и упутио га у двомјесечну јавну расправу, чији је предлагач Влада Федерације.

Влада сматра да ће предложено законско рјешење значајно допринијети унапређењу обртничке дјелатности, повећању ефикасности система, бољој координацији општинских, кантоналних и федералних власти, сврсисходнијем трошењу средстава, смањењу трошкова физичким лицима и повећању запослености.

Предложени закон треба да допринесе и сузбијању сиве економије и јачању тржишта, а њиме се убрзава и поједностављује процес регистрације обртника и особа које обављају сродну дјелатност.

У односу на важећи закон уведене су новине у прекршајном кажњавању одговорног лица у надлежном органу у случајевима кад није донесено рјешење у прописаном року.

Одлуком већине посланика са дневног реда данашње сједнице скинуте су измјене и допуне Закона о осигурању од одговорности за возила и остале одредбе о обавезном осигурању од одговорности.

Министар финансија Федерације БиХ Јелка Миличевић /ХДЗ БиХ/ сматра да овакав исход гласања не доводи у питање функционисање коалиције ове странке и СДА, а њен став дијели и предсједник Клуба посланика СДА Исмет Османовић, уз констатацију да "ту и тамо постоје одређени проблеми о којима не постоји сагласност", пренијели су федерални медији.

Извор: Срна