latinica  ћирилица
16/05/2017 |  17:58 | Аутор: РТРС

Сејдић наредио да заробљеници деминирају тунел "Стрмица"

Свједок Тужилаштва БиХ Милорад Ћуповић изјавио је данас да је у јануару 1993. године оптужени Ахмет Сејдић, којег су војници ословљавали са "капетане", наредио да заробљеници деминирају тунел "Стрмица" у општини Рудо.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Ћуповић је навео да је 21. јануара 1993. године, као припадник Руђанске бригаде Војске Републике Српске, заједно са саборцима заробљен на локалитету Стрмице, преноси Бирн.

Он је посвједочио да им је том приликом одузето оружје, руке свезане ужетом, те да их потом војска почела тући ногама, рукама, кундацима, а да је, након тога први пут видио оптуженог Сејдића.

"Дошао је капетан Сејдић. Чуо сам да га тако његови војници ословљавају са капетане. Касније сам чуо за његово име и презиме. Наредио је да се прекине батинање. Чекали смо неко вријеме, око сат отприлике, док су се прикупили други који су заробљени. Нас је било око 24", испричао је Ћуповић.

Он је рекао да су у ноћним часовима кренули у двије колоне, везаних руку, према тунелу Стрмица, додавши да је ту био и капетан Сејдић.

"Сејдић је рекао да је тунел миниран и наредио да нам се руке одвежу и да повадимо мине. Тада смо ми почели да тражимо мине, нас седам у првој врсти. Рукама смо тражили. Ја сам стао ногом и мина је експлодирала. Мислио сам да ми је нога одбијена, међутим није. Губио сам свијест од јаких болова и крварења", рекао је свједок.

Он је навео да је убачен у неко возило, да је одвезен у једну просторију и да је ујутро видио да се налази у болници у Горажду и да му је нога била завијена.

Ћуповић је нагласио да су у болницу долазили цивили који су рањенике стално вријеђали и ударали, да је послије неколико дана оперисан, а да је седми или осми дан пуштен из болнице.

Он је описао да је маскирним возилом одведен у подрум неке зграде у Горажду, у такозвану ћелију "четворка", а да је из те зграде изашао у октобру 1994. године.

Свједок је рекао да је Сејдић долазио у болницу у посјету, као и једном или два пута у ћелију.

"Не знам који је разлог његове посјете у болници. Питао нас је како смо. Није он ништа лоше урадио. Он никога од нас није ударио", рекао је свједок одговарајући на питања Судског вијећа.

Сејдићу, бившем команданту Прве вишеградске бригаде такозване Армије БиХ, Тужилаштво БиХ на терет ставља да је наредио и нечовјечно поступао према српским цивилима на подручју општина Рудо, Вишеград и Горажде.

Суђење ће бити настављено 23. маја.

Извор: Срна