latinica  ћирилица
16/05/2017 |  17:38 | Аутор: РТРС

Кина - БиХ: Спремност за подршку модернизацији Оружаних снага БиХ

Министар националне одбране Кине Чанг Вангуан данас је у разговору са делегацијом Министарства одбране БиХ у Пекингу изразио спремност за даљу подршку своје земље актуелним и будућим пројектима модернизације и развоја Оружаних снага БиХ.
Марина Пендеш - Фото: СРНА
Марина ПендешФото: СРНА

На састанку делегације коју предводи министар одбране БиХ Марина Пендеш и Чанга разговарано је о билатералној одбрамбеној сарадњи и текућим рефорама одбрамбеног сектора у обје земље те доприносу оружаних снага БиХ и Кине међународном миру и безбједности учешћем у операцијама подршке миру.

Размијењена су и мишљења о регионалној и глобалној безбједносној ситуацији – приликама и изазовима, саопштено је из Министарства одбране БиХ.

Министри одбране БиХ и Кине оцијенили су добром билатералну одбрамбену сарадњу, с реалним приликама и перспективама за проширење у садржају и обиму, при чему је истакнута важност наставка партнерског односа и сарадње.

Кинески министар потврдио је спремност за даљу подршку Кине актуелним и будућим пројектима модернизације и развоја Оружаних снага БиХ која ће се огледати у одржавању редовних билатералних консултација и дијалога на свим нивоима те спонзорисаним програмима образовања и обуке за припаднике Оружаних снага БиХ у Кини.

Дио помоћи биће и кинеска донација Оружаним снагама БиХ у вриједности 10 милиона јуана кроз испоруку специјализованих машина за извођење инжењеријских радова у нискоградњи, наводи се у саопштењу.

Програм посјете делегације Министарства одбране и Оружаних снага БиХ Кини сутра ће бити настављен посјетом једној од дивизија гарнизона, уз састанак са командом дивизије и демонстрацију опреме и оперативних способности јединице.

Осим Пендешове, у саставу делегације БиХ налазе се замјеник начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-бојник Мирко Тепшић, секретар Министарства одбране Мухамед Смајић, те помоћници министра обране за међународну сарадњу Зоран Шајиновић и финансије и буџет Миро Цабо.

Извор: СРНА