latinica  ћирилица
16/05/2017 |  17:36 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Додик и Драгосављевић: Приоритет - стабилизација буџета (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је вечерас у Српцу да је приоритет у овој локалној заједници стабилизација општинског буџета, који је наслијеђен у лошем стању од претходне власти.
Србац: Додик са начелником и локалном власти - Фото: СРНА
Србац: Додик са начелником и локалном властиФото: СРНА

Додик је истакао да су направљене одређене уштеде да би у овој години била остварена стабилизација, а наредне године и инвестиције.

"Без нових репрограма обавеза и нове емисије обвезница, које би требале да растерете те обавезе, не би се могло ништа дугорочно учинити", рекао је Додик новинарима након састанка са начелником општине Србац Млађаном Драгосављевићем.

Према његовим ријечима, потребно је и преузимање одређених обавеза по ранијим кредитима и њихова релаксација да би општина имала одређени простор, као што је кредит од 200.000 КМ за изграђени водовод.

Он је додао да ће ту обавезу преузети Република Српска, односно надлежно министарство.

Према његовим ријечима, проблем је што раније нису извршаване обавезе према домовима за социјални смјештај лица са подручја Српца.

Он је најавио да ће одређени инфраструктурни пројекти од значаја за општину бити реализовани кроз републичке програме, као и пројекти којима би било побољшано гријање Дома дравља.

"Разговарали смо и на који начин овдје можемо примијенити пројекте енергетске ефикасности да би одређени јавни објекти могли да аплицирају и буду корисници кредита. Српска је кроз пројекат одбране од вода реализовала скоро све пројекте који сада гарантују да Србац, који је био изложен великим водама Врбаса и Саве, може да рачуна на додатни степен одбране", рекао је Додик и навео да је у ту сврху у Српској уложено око 100 милиона КМ.

Он је додао да ће изградњом петље у Друговићима /општина Лакташи/, преко мјеста Ножичког, Србац бити директно укључен на ауто-пут "9. јануар", те да ће бити асфалтиран пут према новоизграђеном манастиру у Српцу, као и реконструисани одређени локални путеви.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевићем рекао је да ова општина највише има проблема са великом краторочном задуженошћу, односно великом неликвидношћу буџета.

Он је навео да су приспјеле краткорочне обавезе достигле износ годишњег буџета, али да је општина успјела до сада да измири обавезе, да исплаћује плате и направи одређене репрограме.

Састанку су присуствовали и министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић и министар финансија Зоран Тегелтија.

Извор: СРНА