latinica  ћирилица
16/05/2017 |  17:13 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Агрокор ће банкротирати 1. јуна?!

Хрватски економски аналитичар Ратко Бошковић каже да фирме попут Звечева, Борова, Петрокемије, Алгоритма и Агрокора тону у дуговима, јер се нису успјеле модернизовати, и додаје, да су ипак економски показатељи за Хрватску позитивни.
Агрокор - Фото: РТРС
АгрокорФото: РТРС

Према његовом мишљењу, у Хрватској су бројна предузећа која ће се наћи у проблемима због стања у Агрокору, између осталих, и познати кондиторски произвођач Звечево.

Он наводи да ванредна управа Агрокора каже да може да подмири текуће трошкове, добављаче и раднике, међутим нема капацитета да плаћа дугове настале прије њеног доласка. Каже да је веома мало подмирено старих дугова, од осам до 10 одсто.

У проблемима су и предузећа чији је Конзум био купац, јер немају велике резерве с којима би могле преживјети. Сматра да та предузећа немају рјешења за рјешавање дуга, што би могло изазвати до финансијску панику која се прелива у реалну економију и потрошњу. "Кад крене лавина и пропадање, тешко је то зауставити", закључио је Бошковић.

Банкрот Агрокора 1. јуна

- Првог јуна ће се схватити да је Агрокор заиста пао у банкрот. Тада истиче крајњи рок кад је требало да плати камату једне своје велике обвезнице од 300 милиона евра - рекао је Бошковић и додао да су посљедице неплаћања тих камата тужбе.

- Власници тих обвезница покренуће тужбе на суду у Њујорку, јер су оне издане према закону америчке савезне државе Њујорк и они ће те тужбе добити. Провпђење тих пресуда у Хрватској је крајње неизвјесно - рекао је Бошковић и додао да је  извјесно да ће се те тужбе "прелити у политички притисак Америке или Русије да се тим повјериоцима испуне њихова права".

Поставиће се питање плаћања дугова Агрокора према добављачима у Хрватској и неплаћања страним повјериоцима, сматра Бошковић и каже: "У овом тренутку неко би већ сада морао имати јасан план око преговарања с иностраним повјериоцима. Тражиће се јак преговарач са хрватске стране".

Банкрот Агрокора је, према Бошковићевом мишљењу, неизбјежан.

Извор: Индекс