latinica  ћирилица
16/05/2017 |  17:02 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

"Србија и Кина имају специјалне везе"

Премијер Србије Александар Вучић састао се данас са кинеским предсједником Си Ђинпингом и премијером Ли Кећијангом.
Премијери Србије и Кине - Фото: РТРС
Премијери Србије и КинеФото: РТРС

У тим разговорима истакнуто је међусобно разумијевање и уважавање са јасном поруком да је Србија Кини један од најважнијих и најблискијих стратешких партнера.

У прилог томе говори и исказана спремност предсједника Кине да ради даље на учвршћивање односа и стратешког партнерства двије земаље уз уверење да ће Србија под руководством изабраног предсједника Александра Вучића економски и политички још брже напредовати.

Вучић је рекао да је почаствован могућношћу да присуствује Форуму "Појас и пут за међународну сарадњу" и што је сарадњом са Кином Србија успјела да уради много. Обавијестио је кинеског предсједника о резултатима рада Жељезаре Смедерево и захвалио му се на помоћи око реализације тог споразума са компанијом Хестил.

- Нашу путну инфраструктуру смо развили у посљедње двије године више него у посљедњих 60, и то без ваше помоћи никада не бисмо успјели. Подржавамо политику једне Кине и увијек можете да рачунате на Србију као на свог великог пријатеља - казао је Вучић.

Предсједник Кине се захвалио на конкретним приједлозима за нове видове сарадње са Србијом, нарочито из области пољопривреде, авио саобраћаја и енергетике, истакавши да инфраструктурни пројекти имају приоритет у сарадњи.

О успостављању директне авио-линије Вучић је разговарао и са премијером Ли Кећијангом, али и о наставку рада и функционисања РТБ Бор.

- Многе друге земље примјећују да Србија и Кина имају специјалне везе и желе да достигну тај ниво у својим односима - истакао је премијер Ли.

Извор: Спутњик