latinica  ћирилица
16/05/2017 |  16:36 | Аутор: РТРС

Европол: Преране оптужбе Пјонгјанга за хакерске нападе

Европол је саопштио да је још рано да би се утврдило ко стоји иза масовног сајбер напада који је изазвао хаос широм свијета.
Сајбер напади - Фото: RT
Сајбер нападиФото: RT

Европска полицијска служба се огласила након што су безбједносне компаније саопштиле да постоје назнаке о могућој повезаности Сјеверне Кореје са глобалним сајбер нападима који су протеклог викенда унијели вирус "ВонаКрај" у компјутерске мреже широм свијета.

- Отворени смо за истрагу у свим правцима, али не желимо да спекулишемо и не можемо да потврдимо ту информацију -  рекао је портпарол Европола Јан Оп Ген Орт.

Напад је могао да дође било одакле, казао је он за АФП.

У првим закључцима о поријеклу масовних хакерских напада уз тражење откупа, Гуглов истраживач Ник Мехта објавио је компјутерски код који је показао сличности између вируса "ВонаКрај" и хакерске акције из 2014. године коју су многи приписали Пјонгјангу, преноси АФП.

Други експерти су одмах реаговали на ту објаву као на знак - мада не дефинитиван - да Сјеверна Кореја можда стоји иза најновијег сајбер вируса.

Истраживачи у безбједносној компанији Касперски, са сједиштем у Русији, рекли су јуче да је то досад најважнији траг у вези с поријеклом вируса који би могао да буде "кључ за рјешавање мистерије".

Објашњавају да сличности у коду указују на хакерску групу која носи шифровано име Лазарус, а за коју се вјерује да стоји иза хаковања Сони пикчерса 2014. године за шта је оптуживана Сјеверна Кореја.

Група Лазарус се сумњичи и за хаковање централе банке Бангладеша и других мета у глобалном финансијском систему.

Обим операција Лазаруса је шокантан, кажу у фирми Касперски.

Компанија Интезер Лабс са сједиштем у Израелу сагласна је са претпоставком да је Сјеверна Кореја повезана с вирусом "ВонаКрај" и то, како кажу, не само због Лазаруса.

Безбједносна компанија Симантек, такође је уочила сличности између вируса "ВонаКрај" и метода које користи група Лазарус, али напомиње да то није кључно.

У сваком случају, истраживања се настављају.

Извор: Танјуг