latinica  ћирилица
16/05/2017 |  16:25 ⇒ 16:27 | Аутор: РТРС

Осам српских филмова на Канском фестивалу

Ова година ће бити једна од најуспјешнијих за српску кинематографију на Канском филмском фестивалу, јер ће бити приказано осам филмова домаће продукције.
Кански фестивал - Фото: AFP
Кански фестивалФото: AFP

У оквиру програма АЦИД ТРИП биће приказано седам српских остварења, док је у званични програм Кан класик уврштен филм "Скупљачи перја" (1967) Александра Петровића, који се нашао у селекцији 16 филмова од 1946. до 1992. године "који су стварали историју Канског фестивала".

Петровићев филм се приказује на иницијативу Југословенске кинотеке и у ту сврху Кинотека је ове године израдила нову копију "Скупљача перја" који је 1967. године награђен Великом наградом жирија у Кану. Биће то први српски филм у програму Кан класик, а нашао се у друштву канских лауреата као што су "Lа Bataille du rail" Ренеа Клемана, "Надница за страх" Анри-Жоржа Клузоа, "Увећање" Микеланђела Антонионија, "Сав тај џез" Боба Фоса, "Човјек од мрамора" Анџеја Вајде, "Јол" Јилмаза Гинеја, "Балада о Нарајами" Шохеиа Имамуре.

Филм "Скупљачи перја", снимљен у продукцији "Авала" филма из Београда, један је од најзначајнијих Петровићевих филмова у којем су значајне улоге остварили Беким Фехмиу, Оливера Катарина, Гордана Јовановић, Бата Живојиновић, као и Мија Алексић и Рахела Ферари.

Пројекција Петровићевог филма заказана је за 24. мај у дворани "Буњуел", а присуствоваће и Оливера Катарина. У оквиру програма АЦИД ТРИП 1:Сербиа, Фестивал ауторског филма ће представити седам филмова младих српских редитеља: два дугометражна и пет кратких. Публика ће 19. маја имати прилику да погледа кратке филмове "Транзиција" Милице Томовић, "Камен у руци" Стефана Иванчића, "Излаз у случају опасности" Владимира Тагића, "Дос патриас" Косте Ристића и "If I Had It My Wаy I Woуldd Never Leave" Марка Грбе Синга.

Дугометражни филм "Влажност" Николе Љуце на програму је 20. маја, а "Реквијем за госпођу Ј" Бојана Вулетића 21. маја. Све пројекције биће у биоскопу Александар Трећи, а њима ће присуствовати аутори филмова.

У Кану ће током фестивала бити потписан уговор о сарадњи између француског Националног центра за кинематографију и покретне слике и Филмског центра Србије, који је проистекао из блиских веза двије земље у области кинематографије и традиције културне сарадње, као потребе за јачање билатералних односа у циљу подстицања трансфера знања и размјене добрих пракси.

Своје учешће на Кану су ове године изборила два српска продуцента која ће представити своје нове пројекте. Јована Николић ће у оквиру програма Продуценти на потезу представити пројекат документарног филма "Црна свадба" који режира Драган Николић.

Милан Стојановић ће у оквиру Продуцентске мреже представити пројекат новог играног филма у режији Ивана Икића, мелодраму "Корисници".

Извор: Б92