latinica  ћирилица
16/05/2017 |  16:11 ⇒ 16:48 | Аутор: РТРС

"Удружити снаге у процесу европских интеграција"

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и представници цивилног друштва у БиХ оцијенили су данас да цивилно друштво, али и медији и појединци треба да буду саставни дио даљег процеса европских интеграција БиХ.
Сарајево: Савјет министара - цивилно друштво - Фото: СРНА
Сарајево: Савјет министара - цивилно друштвоФото: СРНА

Наводећи да је цивилно друштво један је од најважнијих инструмената за демократске процесе и свако демократско друштво, Звиздић је најавио да ће сарадња Савјета министара БиХ и цивилног друштва бити институционализована путем споразума, како би они постали интегрални дио свих процеса који чекају БиХ на путу европских интеграција.

"Послије ћемо теме проширити на економски развој и владавину права, регионални развој, међународну сарадњу", истакао је Звиздић.

Он је изразио задовољство коментарима и приједлозима које је од представника цивилног друштва добио на данашњем састанку у Сарајеву и заузео се за то да овакви скупови постану редовни.

"Степен информисаности нашег цивилног друштва, знање о европским интеграцијама, добра регионална и међународна умреженост, добри контакти са европским институцијама могу нам помоћи у савјетодавном и конкретном дијелу процеса које водимо на путу европских интеграција", истакао је Звиздић.

Политички аналитичар Алмир Терзић рекао је да су европске и НАТО интеграције заједнички задатак институција и цивилног друштва.

"Позитивно је чути да ће Савјет министара у ове процесе укључити не само представнике цивилног друштва, него и представнике медија и појединце који могу дати свој одређени допринос када је ријеч о реализацији стратешких спољних циљева БиХ", истакао је Терзић.

Он је пренио спремност цивилног друштва да помогне Савјету министара у овим циљевима наводећи да у наредне процесе и састанке треба да буду укључени и представници власти Републике Српске, Федерације БиХ и парламента БиХ.

Омир Туфо из Центра за промоцију цивилног друштва изразио је наду да је данашњи састанак покретање процеса истинске сарадње цивилног друштва и Савјета министара с циљем побољшања стања у БиХ.

Туфо је овом приликом указао на то да се годишње за рад организација цивилног друштва из свих буџета у БиХ издваја око 70-80 милиона КМ, који се дијеле на недовољно или потпуно нетранспарентан начин и без анализе ефеката, те изразио наду да ће ово питање бити адекватно ријешено на свим нивоима власти.

Извор: СРНА