latinica  ћирилица
16/05/2017 |  15:55 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Инфо дан за привреднике из Херцегвовине о апликацији за средстава из Челенџ фонда (ВИДЕО)

Агенција за развој малих и средњих предузећа Републике Српске организовала је инфо дан за привреднике из херцегвовачке регије о условима аплицирања за бесповратна средстава из Челенџ фонда, за која је отворен први јавни позив.
Инфо дан за привреднике - Фото: РТРС
Инфо дан за привредникеФото: РТРС

Пројекат "Челенџ то чејнџ" финасијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу, а предвиђа додјелу грант средства за покретање бизниса или за подршку малим и средњим предузећима за развој иновативне пословне идеје. 

обзиром на износе, од 10.000 до чак 30.000 евра, које предузетници могу добити, интересовање је велико. У наредне три године у оквиру овог пројекта БиХ може рачунати на око 2, 3 милона евра.

Иновативни производ или услуга, нови начин производње или идеја која би освојила тржиште имају велике шансе за добијање до 30.000 евра. Заинтересовани морају обезбиједити и учешће 50% властитих средстава. Његомир Столица сматра да испуњава основне услове и да ће са новим производом ускоро на тржиште.

"Ријеч је о производу за третирање пчела што је горући проблем наших људи и шире, има тако нешто у Француској и Италији", каже Његомир Столица из "Елмар арома" Требиње.

У новоснованој Пољопривредној задрузи "Смоквица", која окупља жене жртве породичног насиља, управо социјално предузетништво виде као новину и шансу за покретање производње органске смокве.

" Подижемо највећу плантажу органски сертификованих смокава и то ће бити по први пут у БиХ", изјавила је Љиљана Чичковић из Пољопривредне задруге "Смоквица" Требиње.

Подршка привредницима да развију производе и услуге биће реализована у шест јавних позива током наредне три године. Укупно је распложиво око 2, 3 милиона евра.

"Помоћ иновативним идејама који могу да доведу до јачања конкурентности сектора малих и средњих предузећа новог запошљавања, отворено за стартапе и мала и средња предузећа од 10.000 до 30.000 еура, а сами апликанти до 50% учешћа", напоменуо је Марко Какућа из Агенције за мала и средња предузећа Републике Српске, члан Челенџ тима.

"Ми нећемо самостално аплицирати за овај програм али бићемо активан партнер предузетницима из Херцегвоине конкретно да што квалитетније аплицирају за та средства", додао је Дражен Бошковић директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Требиње.

Оцјењиавње апликација биће завршено у кратком року, а предузетници који остваре право на подстицај новац на рачунима могу очекивати крајем августа.