latinica  ћирилица
16/05/2017 |  15:52 | Аутор: РТРС

Фицо: Нећемо муслимане - ми нисмо "мултикулти"

Словачке власти не желе муслиманске избјеглице у својој земљи ни према квотама ЕУ, а премијер те земље Роберт Фицо јасно је поручио да ће примити само хришћане са Блиског истока, ако уопште морају примати мигранте.
Роберт Фицо (фото:euractiv.ro) -
Роберт Фицо (фото:euractiv.ro)

"Волим јасне ријечи. Исламу нема мјеста у Словачкој. Ми нисмо `мултикулти`. Ми кажемо `Не!` и нећемо промијенити наше гледиште", поручује Фицо, наводи "Дојче веле".

Пред Судом ЕУ почео је процес о теми која оптерећује Унију већ дуже вријеме - распоређивању избјеглица по земљама чланицама, чему се противе Словачка и Мађарска.

Кад је 2015. године у Савјету ЕУ донесена одлука о распоређивању по чланицама Уније око 120.000 избјеглица које се налазе у избјегличким камповима у Грчкој, Роберт Фицо био је примјетно љут:

"То је наредба коју не можемо прихватити. Ја остајем при свом обећању: све док сам премијер ниједна `квотна избјеглица` неће доћи у Словачку".

На Словачку је према тој одлуци "отпало" тек 805 избјеглица које би требало да прими. Осим Словачке, против распоређивања су биле Мађарска, Чешка и Румунија.

Фицов кабинет почетком децембра 2015. године донио је одлуку да Словачка поднесе тужбу због квота пред Судом ЕУ.

"Ми смо Влада Словачке, влада суверене државе. Имамо право да поднесемо такву тужбу", образложио је он, а тужби се прикључила и Мађарска.

Словачка има пет милиона становника, а мање од три одсто су странци који живе у тој земљи. Неколико хиљада њих су муслимани.

У Словачкој су, у једноме, сви сложни: усељавање, барем када је о муслиманима ријеч, није пожељно.

А ако избјеглица некако доспије у Словачку /16 их је наводно било ове године/, најприје долази у једну врсту "логора за затворенике", наводи "Дојче веле".

Пресуда у овом спору очекује се најраније у октобру ове или најкасније у марту наредне године.

Извор: СРНА