latinica  ћирилица
16/05/2017 |  15:46 ⇒ 21:56 | Аутор: РТРС

Потписан уговор за пројекат наводњавања у општини Братунац (ВИДЕО)

Општина Братунац, лидер у производњи малине у Републици Српској, средином сљедеће године требалo би да добије савремени систем за наводњавање пољопривредног земљишта.
Братунац - потписивање уговора за наводњавање - Фото: РТРС
Братунац - потписивање уговора за наводњавањеФото: РТРС

У ресорном министарству потписан је уговор за пројекат наводњавања у вриједности 8 милион марака.

Вијест о изградњи савременог система наводњавања обрадовала је братуначке малинаре, који очекују да ће се реализацијом пројекта наводњавања принос малине повећати и до 30 одсто.

Пројекат предвиђа изградњу система за наводњавање на 26 локација у општини Братунац. На овом подручју тренутно постоји производња око 4.000 тона малине са око 1.300 произвођача, гдје је прошле године добит била од 13 до 15 милиона марака.

“Предвиђа се изградња око 100 километара мреже 26 резервоара, 14 бунара, седам сабирних комора, изградња око 70 пумпи”, изјавио је Драган Сарић представник конзорцијума "Хигра" Бијељина - "Градитељ НС".

“Наш циљ је да наредних 5-6 година са наводњавањем имамо изграђену и противграднузаштиту. имамо довољно хладњача имамо своје расаднике да изађемо на производњу неких 10000 тона да имамо добит 30 до 35 милиона”, каже Недељко Млађеновић начелник општине Братунац.

85 одсто средстава потребних за реализацију овог пројекта обезбиједиће Влада Српске, а 15 одсто локална заједница.

“Овај пројекат предвиђен је да буде завршен у првој половини идуће године мада су нека очекиванја да то буде завршено едо краја године”, рекао је Раденко Јефтић директор јединице за координацијуз пољопривредних пројеката у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Потписани уговор дио је великог пројекта наводњавања вриједности 24 милиона долара, којим се предвиђа изградња система за наводњавање на осам до девет локација у Републици Српској.

Тиме ће бити покривена површина од 3.850 хектара обрадивог пољопривредног земљишта.