latinica  ћирилица
16/05/2017 |  15:33 ⇒ 15:44 | Аутор: РТРС

Мостар: Одржана комеморација погинулима у авионској несрећи

У Мостару је данас одржана комеморација за петоро страдалих у авионској несрећи, међу којима троје дјеце, а скупу је присуствовао велики број грађана.
Комеморација у част страдалих у авионској несрећи у Мостару (фото: N1) -
Комеморација у част страдалих у авионској несрећи у Мостару (фото: N1)

Комеморација је одржана у Хрватском дому "Херцег Стјепан Косача" за погинуле брата и сестру Лану /11/ и осмогодишњег Луку Ловрић, деветогодишњег Армана Хаџиомеровића, студента Мухамеда Сиповића /20/, те пилота Ивана Карачића /53/.

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић рекао је на комеморацији, којој су присуствовале породице погинулих, ученици основних школа, спортски колективи, представници институција и бројни грађани Мостара, да је овај град занијемио у тузи.

Он је додао да је вијест о петоро погинулих у Мостар унијела велику бол и осјећај немоћи, те да је град изгубио једне од најбољих.

Предсједник Аеро-клуба "Мостар" Јурица Колобарић рекао је да је Мостар град авијације у којем се лети 110 година, у којем су се правили авиони, школовали пилоти, у којем "Аеро-клуб" постоји 68 година, али да се не памти оваква авионска несрећа.

Он је нагласио да је пилот Иван Карачић "живио да би летио" и да му је ваздухопловство било одмах иза породице.

Ученик Основне школе "Силвије Страхимир Крањчевић" у Мостару Јосип Колобарић опростио се од Лане и Луке, рекавши да је њихов одлазак "сломио 1.000 срца" и оставио дубок и болан траг.

Директор Основне школе у Залику Џемал Јукло рекао је да је Арман Хаџиомеровић био један од најомиљенијих и најталентованијих ученика те школе.

"Арман је био глумац који обећава, манекен који није требао учити кораке, фудбалер на којег је `Вележ` рачунао", навео је Јукло и напоменуо да је Арман недавно имао јако запажен наступ на школској приредби када је све насмијавао, те да је на завршној приредби, за крај ове школске године требао бити мали принц.

Аида Кајан из удружења "Наша дјеца", као и социјалне установе "Кућа на пола пута", која брине за дјецу без родитеља, рекла је да је пилот Иван Карачић био дио колектива тих институција и несебично бринуо о дјеци без родитеља.

"Иван је био више од замјенског оца дјеци без родитељског старања, давао је наду у боље сутра дјеци, био је свјетло које је најљепшом бојом освјетљавало пут, увијек је имао позитивно мишљење", додала је Кајанова.

Лука и Лана Ловрић данас ће бити сахрањени на римокатоличком гробљу у насељу Драчевице, Арман Хаџиомеровић на градском гробљу Сутина, Иван Карачић на римокатоличком гробљу у Слипчићима, а Мухамед Сиповић биће сахрањен у четвртак, 18. маја, на гробљу Сутина.

Авионска несрећа догодила се у суботу, 13. маја, у 15.50 часова током панорамског лета под називом "Лет изнад Мостара" у оквиру манифестације "Дани отворених врата" коју су организовали Аеро-клуб "Мостар 1949" и Аеродром Мостар.

У Мостару и Херцеговачко-неретванском кантону данас је проглашен Дан жалости.

Извор: СРНА