latinica  ћирилица
16/05/2017 |  15:06 | Аутор: РТРС

"Гаспром" тражи враћање комерцијалног дуга "Енергоинвеста" из ФБиХ

Руска Федерација не тражи од БиХ враћање дуга за гас, већ компанија "Гаспром" од компаније "Енергоинвест" из Федерације БиХ /ФБиХ/, јер је ријеч о комерцијалном дугу компаније увозника из ФБиХ, речено је Срни у компанији "Гас-Рес".
Гаспром (Фото: Sputnik/Maksim Blinov) -
Гаспром (Фото: Sputnik/Maksim Blinov)

"Тежња да се комерцијални дуг једне компаније представи као дуг БиХ и да се све то повеже са клириншким дугом Русије према БиХ само је наставак покушаја компанија `Енергоинвест`, `БХ Гас` и Владе ФБиХ да Републику Српску и компанију `Гас-Рес` увуку у ланац дуговања са којима ни Српска, нити `Гас-Рес` немају никакве директне везе", појашњавају у компанији "Гас-Рес".

У овој компанији кажу да текст у данашњем броју "Дневног аваза" о овој теми има тенденциозан и у основи нетачан наслов.

"Дневни аваз" објавио је данас да је "Влада Руске Федерације затражила од званичних институција БиХ да јој исплате ратни дуг за гас који тренутно износи 98 милиона долара".

Ријеч је о дуговањима насталим према руском "Гаспрому" за гас испоручен од 1991. до 1995. године. Овај дуг износио је укупно 104,8 милиона долара, а од 2009. године, када је почела исплата, Федерације БиХ вратила је свега 5,9 милиона КМ.

Компанија "Гас-Рес" из Бањалуке недавно је са компанијом "Гаспром" потписала уговор у којем нема обавезе плаћања за ратни дуг, што значи да преосталих 98 милиона долара у овом тренутку падају на ФБиХ.

Извор: СРНА