latinica  ћирилица
16/05/2017 |  14:56 | Аутор: РТРС

Словенија подијељена о концерту Томпсона у Марибору

Одржавање концерта кантаутора хрватских националистичких песама Марка Перковића Томпсона у Марибору, планиран за суботу, је под великим знаком питања с обзиром на то да неке странке и удружења траже његову забрану, пишу словеначки медији.

Подсјећа се, наиме, да је забрану првог наступа Марка Перковића Томпсона у Словенији још прије мјесец дана предложио мариборски градоначелник Андреј Фиштравец.

Фиштравец је забрану Томпсоновог наступа затражио рекавши да у том граду нема места иконографији која изазива поделе и подстиче "фашизам", а нека удружења су прикупила потписе за отказивање концерта, за који су карте већ распродате.

Мариборска Вечер пише да би могло да се догоди да коначну одлуку о одржавању или отказивању концерта донесе у четвртак градско веће Марибора у којем Фиштравец има танку већину, и то на позив два мања удружења, Фронте за Марибор и странке ТРС.

Иако би део зараде са Томпсоновог концерта ишао у добротворне сврхе, с обзиром на нестабилне односе Словеније и Хрватске, али и имиџа који прати Перковића и његову публику, постао је једна врсте теста у јавном изношењу идеолошких и политичких позиција у самој Словенији која је и сама у честим унутрашњим превирањима о догађајима и подјелама међу својим сукобљеним странама из Другог светског рата.

Упитан треба ли забранити Перковићев наступ у Марибору, предсједник Словеније Борут Пахор је био неутралан.

"Предсједник републике није познавалац опуса Марка Перковића Томпсона, али су му познати Томпсонови политички ставови и он их одбија", саопштено је из кабинета словеначког предсједника, уз напомену да је задатак организатора концерта да се побрине за ред и мир, те да на концерту не дође до незаконитих испада или изјава.

Из кабинета премијера Мира Церара за Вечер је саопштено да он "одбија сваки говор мржње" и да "не подржава концерте или митинге који шире мржњу или такву реторику".

Најоштрији је у изјави, пак, био предсједник парламента Милан Брглез који је члан Церарове странке, али њеног лијевог крила и по наводима медија можда и кандидат за председника државе на јесењим председничким изборима.

Брглез је поручио да су Перковић и његов концерт непримерени "како за Марибор тако и за Словенију", да он у својим наступима "велича усташки режим и нетолеранцију према нехрватима", те да је прави примјер за то текст Перковићеве пјесме Аница, книнска краљица.

У интернет расправама појавило се и занимљиво питање: како то да су Перковић и његова музика у Марибору непопуларни, кад тамо често наступа српска пјевачица Цеца, удовица Жељка Ражнатовића Аркана, којег називају ратним злочинцем, па чак и Бора Ђорђевић, стари рокер из "Рибље чорбе" који је, како наводе, пред крај некадашње Југославије у једној својој пјесми увредљиво поручио: "Хоће да се отцијепе бечки коњушари".

Извор: Танјуг