latinica  ћирилица
16/05/2017 |  14:33 ⇒ 16/12/2019 | 14:08 | Аутор: РТРС

До краја мјесеца договор о дугу "Жељезница" према ФЗО (ВИДЕО)

Радницима Жељезница Српске омогућено је овјеравање здравствених кљижица. Био је то разлог да одустану од најављене блокаде филијала Фонда здравственог осигурања.

До краја мјесеца требало би да буде потписан споразум о репрограму обавеза, што ће омогућити радницима овог предузећа да и у наредном периоду несметано овјеравају здравствене књижице, саопштено је из Жељезница РС.

Како су најавили тако су и учинили- радници Жељезнице Српске дошли су у филијалу Фонда здравства у Приједору с намјером да овјере своје здравствене књижице. Учинили су то без проблема, иако дуже од мјесец дана нису могли да их овјере.

“Књижица је овјерена до краја мјесеца. Радници су овјерили без проблема само што долазимо у такву ситуацију да сваку врсту наших врста потраживања и права морамо потраживати на овај начин”, рекао је радник Жељезница Дарио Мацура.

И у Бањалуци десетак радника провјерило је да ли књижице могу да добију печат за овјеру.У Добоју нису, јер су ,кажу обавијест о томе од Синдиката Саобраћајно-транспорте дјелатности добили јуче. Истовремено, из кабинета генералног директора до њих је стигла информацијa да је постигнут договор за овјеру књижица.

“То питање је договорено да се до 1.јуна здравствене књижице овјеравају за раднике Жељезница, а да од 1.јуна Жељезнице Републике Српске потпишу репрограм”, каже Симо Цвјетковић из Самосталног синдиката машиновођа.

Синдикати кажу да је нова ситуација одгодила најављене блокаде филијала Фонда здравства, али није ријешила проблем.

“На посљедњем састанку свих синдиката послали смо допис да се тај проблем мора хитно ријешити”, напоменуо је и Милијан Марковић из Синдиката жељезничара.

Из кабинета генералног директора Драгана Савановића потврђују да је договор постигнут, али не саопштавају детаље. Генерални директор још прошле седмице најавио је нови репрограм са Пореском управом за сва дуговања,укључујући и доприносе.

“Надзорни одбор одобрио нам је ту активност и право да заложимо средства, вагоне и локомотиве за тај репрограм јер Пореска управа управо тражи то, и надам се да ћемо то завршити до краја овог мјесеца”, ријечи су Драгана Савановића, генералног директора Жељезница Републике Српске.

Спремност да помогну да се нађе рјешење ,попут репрограма, исказују и у Фонду здравственог осигурања Српске. Кажу да дуг "Жељезнице” од јула 2016. до марта 2017. године износи 3.981.000 марака.