latinica  ћирилица
16/05/2017 |  14:33 ⇒ 14:34 | Аутор: РТРС

Пројекат "Дијаспора за развој" вриједан 10,5 милиона КМ

У Сарајеву је данас потписан меморандум о разумијевању за реализовање пројекта "Дијаспора за развој", вриједног 10,5 милиона КМ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Од укупног износа Влада Швајцарске издвојила је 9,3 милиона КМ, а остатак суфинансирају УНДП и Међународна организација за миграције.

Меморандум су потписали министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац, амбасадор Швајцарске у БиХ Андреа Раубер Саксер, вршилац дужности шефа Мисије Међународне организације за миграције у БиХ Радмила Урошевић и резидентни представник Развојног програма УН у БиХ Сезин Синаноглу.

Боровчева је рекла новинарима да БиХ има велики интерес тамо гдје је њена дијаспора и навела да ће знатан дио средстава бити искоришћен за мапирање потенцијала дијаспоре у Аустрији, Швајцарској, Њемачкој, САД, Аустралији, Хрватској, Србији, Италији, Шведској и Холандији.

Она је истакла да ће први задатак бити израда стратегије за сарадњу са исељеништвом, са јасним акционим планом и обавезама институција које ће бити укључене у реализацију политике према исељеништву.

Боровчева је нагласила да ће се јачати капацитети институција које ће бити укључене у реализацију политике и стратегије, те успостављена представничка тијела дијаспоре у Њемачкој и Аустрији, што је учињено у Швајцарској.

Она је рекла да ће бити успостављен и интерактивни веб-портал у Министарству за људска права и избјеглице БиХ, са свим потребним иформацијама, плановима и програмима које ће користити исељеништво.

Она је навела да овај пројекат представља наставак успјешне сарадње коју је БиХ 2009. године започела са Владом Швајцарске.

Амбасадор Швајцарске у БиХ Андреа Раубер Саксер рекла је да изван БиХ живи трећина становништва које је поријеклом из те земље.

Саксерова је навела да само у Швајцарској живи 60.000 лица поријеклом из БиХ која су постала цијењени дио друштва у Швајцарској, добро су интегрисана и цијени се сваки доринос који дају.

"Иако већина њих има држављанство Швајцарске, још су очували снажне везе са БиХ. Ако се само погледа износ дознака које упућују својим породицама у БиХ, види се да су то огромна средства којима помажу да они који су остали овдје живе пристојно", додала је Саксерова.

Извор: СРНА