latinica  ћирилица
16/05/2017 |  14:19 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

Потписан споразум за финансирање пруге Београд - Будимпешта

У Пекингу, у присуству премијера Србије Александра Вучића и премијера Кине Ли Кећанга, потписан је Споразум о зајму са кинеском Ексим банком за финансирање реконструкције и модернизације прве дионице брзе пруге од Београда до Будимпеште.
Премијери Србије и Кине - Фото: РТРС
Премијери Србије и КинеФото: РТРС

Споразумом о зајму финансираће се реконструкција и модернизација жељезничке дионице од центра Београда до Старе Пазове и то ће бити прва пруга у Србији на којој ће возови моћи да иду брзином до 200 километара на час.

Вријеме путовања између главних градова Србије и Мађарске биће мање од три часа, а радови на прузи почеће ове године, преносе београдски медији.

Пруга од Београда до Будимпеште градиће се у складу са европским стандардима и биће дио европских жељезничких саобраћајница.

Радове ће изводити кинески конзорцијум "Чајна рејлвеј интернешенел корпорејшн" и "Чајна комјуникејшнс констракшн компани", док домаће фирме могу да учествују до максималних 46 одсто у радовима и набавци робе.

Кинези ће градити и другу дионицу ове пруге - од Новог Сада до границе са Мађарском, од 108 километара.

Осим овог споразума, у Пекингу су потписани и анекс три Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре двије земље, као и Меморандум о утврђивању Акционог плана за трговину и инвестиције у пољопривреди.

Извор: Срна