latinica  ћирилица
16/05/2017 |  13:55 | Аутор: РТРС

СБ УН кажњава Пјонгјанг због лансирања ракета

СБ УН осудио најновије рактено тестирање Сјеверне Кореје истакавши да ће предузети нове мјере укључујући и санкције, због дестабилизујућег понашања Пјонгјанга.
Савјет безбједности УН (Фото: Sputnik/Dmitry Astakho) -
Савјет безбједности УН (Фото: Sputnik/Dmitry Astakho)

У саопштењу, које је једногласно усвојено, Савјет безбједности Уједињених нација је истакао да је веома важно да Сјеверна Кореја одмах покаже искрену посвећеност ка денуклеаризацији кроз конкретне акције, пренио је АФП.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш осудио је јуче најновију ракетну пробу Сјеверне Кореје и позвао Пјонгјанг да се врати денуклеаризацији.

"Овим чином су прекршене резолуције Савјета безбједности и та акција представља претњу по мир и безбједност у региону", навео је Гутереш у саопштењу, пренио је АФП.

Сјеверна Кореја је потврдила да је у недјељу тестирала нову врсту ракете, наводећи да је у питању "стратешка балистичка ракета "хвасонг-12" средњег до дугог домета".

Како се наводи, сјевернокорејски лидер Ким Џон Ун је "лично надгледао лансирање ракете новог типа", пренио је АФП.

Ванредни састанак СБ УН сазвале су САД и Јапан.

Званичник С. Кореје: Било је то легитимно право на самоодбрану

С друге стране, сјевернокорејски дипломата Ју Јонг Чои оценио је да је најновији ракетни тест Пјонгјанга био "легитиман чин самоодбране" по међународном праву, а америчке критике тог теста оцјењује као "безобзирно кршење суверенитета и дигнитета" Сјеверне Кореје.

Он је на конференцији Уједињених нација о разоружању, која се одржава у Женеви, поручио да ће Сјеверна Кореја јачати своје капацитете самоодбране све док САД настављају своје "непријатељске политике" према тој земљи, "излажу је нуклеарним пријетњама и уцјењују", пренео је Ројтерс.

Извор: Танјуг