latinica  ћирилица
16/05/2017 |  11:37 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Приједор обиљежава Дан града (ВИДЕО)

У Приједору је обиљежен 16. мај, Дан града, којим се прославља прво ослобођење Приједора од фашизма у Другом свјетском рату. Поводом Дана града, честитке су упутили званичници Српске.
Дан града Приједора - Фото: РТРС
Дан града ПриједораФото: РТРС

Поводом Дана града, 16. маја, поручено је да је Приједор један од најзначајнијих и најфункционалних градова Српске, који се може похвалити повољним пословним окружењем. Традиционално, додијељена су најзначајнија признања града, међу којима је Повеља "Почасни грађанин Приједора", која је припала бившем градоначелнику, Марку Павићу.

Приједор је град свих грађана, кажу Приједорчани, усмјерен ка будућности и развоју. Најпоноснији су на повољну политичку, безбједоносну, економску и међунационалну климу.

Положени су вијенци на централна спомен обиљежја борцима из Другог свјетског и Одбрамбено-отаџбинсклог рата. Претходних година у Приједору је значајно уложено у развој инфраструктуре. Стратешки циљеви су привлачења инвеститора и запошљавање.

"Град Приједор је стратешки у ово вријеме упућен на развој предузетништва, привреде и ново запошавање јер је то највећа потреба, не само овдје града Приједора, већ цијеле регије", напомиње градоначелник Миленко Ђаковић.

"Када говоримо о смањењу броја запослених у градској адфминистрацији, Приједор је тај који данас може запослити 50 нових људи, дакле без да има икакав проблем и са буџетом и са законом. То су они параметри које ми желимо свим локалним заједницама, да имају стабилне буџете", каже Лејла Решић, министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Ради оствареног прихода и отварања радних мјеста, Плакета града Приједора додијељена је предузећу "Металмонт Мијић" из Брезичана, а Национални парк "Козара" добитник је Награде града за остварене резултате у области туризма.

“Хвала што су препознали наш труд и с тим су нас задужили да ћемо и даље радити на томе да повећамо продуктивност, самим тим повећавамо и број запослених”, изјавио је Милован Мијић, власник предузећа „Металмонт Мијић“.

“Награда је једна велика обавеза за будућност за Национални парк да настави да се труди и ради као што је радио до сад”, каже и Драган Ромчевић директор Националног парка „Козара“.

Бивши градоначелник Приједора, Марко Павић, добитник је Повеље „Почасни грађанин Приједора“

“Оно што мене највише радује што је настављен континуитет развоја града Приједора и што сам сигуран и раније био, а сада још више да Приједор има будућност. Зато сам ја ту увијек за све оне људе који желе добро Приједору, Републици Српској, Босни и Херцеговини да их подржим, да с њима заједно учиним оно што је у мојој моћи”, изјавио је данас Павић.

Шеснаестoмајсkа Захвалница Града Приједора додијељена је Фондацији „Арселор митал“, а Похвала града уручена је предсједнику Удружења пензионера града Приједора, Слободану Брдару. Организованани су и пријеми за бројне делегације, а допринос обиљежавању 16. маја, дали су и најмлађи Приједорчани.

У Приједору се данас одржавају и 24. Међународне уличне трке. Обиљежавање Дана града Приједора биће настављено и вечерас, када ће на Тргу мајора Зорана Карлице, бити одржан концерт Хариса Џиновића.