latinica  ћирилица
16/05/2017 |  10:02 ⇒ 12:04 | Аутор: РТРС

ФЗО: Нисмо адреса за протест жељезничара, обратите се послодавцу

Фонд здравственог осигурања Републике Српске саопштили су данас да нису адреса за окупљање и протесте радника Жељезница Републике Српске нити било које друге фирме за које послодавци не уплаћују доприносе.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

"Адреса су њихови послодавци. Наиме, овјера здравствених књижица, односно коришћење здравствене заштите и других права условљено је плаћањем доприноса, што је законска обавеза, а не воља Фонда", наводи се у саопштењу ове институције.

Фонд је наводе спреман да у складу са својим надлежностима помогне у рјешавању овог проблема, као што је већ и раније помагао и излазио у сусрет и радницима и њиховим послодавцима.

"ФЗО је спреман да помогне у изналажењу рјешења за регулисања доприноса за здравствено осигурање радника Жељезница, попут могућег новог репрограма. Сматрамо да је неопходно да Министарство саобраћаја и веза РС, ЈП Жељезнице РС, Пореска управа и Фонд  заједнички размотре могућности у циљу проналажења најбољег рјешења, како би се омогућило у што скоријем року свим радницима Жељезница да несметано користе здравствену заштиту", истичу из Фонда.

И Фонда напомињу да се великом броју радника, укључујући и оне запослене у Жељезницама, који болују од тешких болести, књижице овјеравају чак и онда када за њих нису уплаћени доприноси, а "то се односи и на дјецу до 15 година и труднице, као и на све хитне случајеве".

"Подсјећамо да се од уплате доприноса финансира готово цјелокупна здравствена заштита осигураника, те и овом приликом истичемо значај редовне уплате доприноса и апелујемо на послодавце да извршавају своје законске обавезе, јер је само на тај начин могуће финансирати и очувати сва права осигураника и обезбједити здравствену заштиту за све у Републици Српској", наводи се у саопштењу ФЗО.