latinica  ћирилица
16/05/2017 |  09:41 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Човић: Бошњаци неће још дуго затварати очи пред измјенама изборног закона

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић сматра да није дугог вијека то што Бошњаци затварају очи пред хрватским приједлогом измјена Изборног закона БиХ, што је тежак и одговоран посао.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

"Ако желимо сачувати БиХ и наставити њен евроатлантски пут, сви ћемо морати направити искорак и у том погледу. То је неминовно", рекао је Човић за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Човић, који је и предсједник ХДЗ-а БиХ, наглашава да, ако се Бошњаци осјећају дискриминисано зато што неће моћи у Предсједништву бирати два бошњачка представника, те Хрватима онемогућити да бирају свог хрватског члана, онда је то нешта сасвим друго, а не дискриминација.

Када је ријеч о изборима 2018. године, он каже да је још рано прогнозирати хоће ли и када ће они бити одржани, те према којем закону.

"Вјерујем да ћемо сви имати довољно политичке мудрости да се не доведемо у ситуацију нових криза и нових усложњавања односа", поручио је Човић.

Он је најавио да ће данас о овом питању разговарати и са бошњачким чланом Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, додајући да вјерује да ће бити разумијевања и са његове стране и да ће успјети наћи компромисно рјешење.

Према његовим ријечима, "сви једнако воле и желе БиХ и нико нема ни мање, ни више право над сваким њеним педљом".

Човић каже да очекује и помоћ међународне заједнице која већ стиже дужи период.

Он истиче да је свима стало да се БиХ коначно извуче из ове политичке каљуже и опасности даљег усложњавања и продубљивања политичке, привредне и социјалне кризе.

Извор: СРНА