latinica  ћирилица
16/05/2017 |  09:32 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

Трамп открио Лаврову повјерљиве информације о ИСИЛ-у

Предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп открио је веома повјерљиву информацију руском министру иностраних послова Сергеју Лаврову током њиховог сусрета прошле недјеље о Исламској држави и потенцијално угрозио обавјештајни извор, пише "Вашингтон пост", позивајући се на америчке званичнике.
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото:  AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais) -
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото: AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais)

Дневник наводи да је информација коју је Трамп открио Лавровом и руском амбасадору у САД Сергеју Кисљаку, обезбиједио партнер САД преко веома осјетљивог обавјештајног партнерског споразума.

Партнер у споразуму није дао дозволу САД да подјели информацију са Русијом, а званичници су изјавили да Трампова одлука да то ипак учини представља ризик за будућу сарадњу са савезником, који има приступ унутрашњим круговима Исламске државе, пише "Вашингтон пост".

Након сусрета Трампа са Лавровом, један од вискорангираних званицника из Бијеле куће предузео је кораке како би смањио штету и позвао ЦИА и Националну безбједносну агенцију.

Како пише лист, из ЦИА су одбили да дају коментар, док у Агенцији за националну безбједност нису жељели да одговоре на захтјев да дају коментар.

“Ове информације су кодиране“, изјавио је један од чиновника који је желио да остане анониман, користец́и терминологију која се односи на највиши ниво шифровања у америчким службама.

Према ријечима саговорника, Трамп је “открио више информација руском амбасадору, него својим савезницима“. Државни секретар САД Рекс Тилерсон, коментаришуц́и чланак, изјавио је да се предсједник Доналд Трамп за вријеме састанка са Лавровим није дотицао теме метода вођења војних операција нити је говорио о обавјештајним изворима, преноси Си-Ен-Ен.

Замјеник савјетника Бијеле куц́е за националну безбједност Дина Пауел назвала је чланак “неистинитим“. По њеним ријечима, амерички предсједник и руски министар су разговарали “само о заједничким претњама са којима се суочавају обе земље“.

Извор: ТАНЈУГ/ Независне