latinica  ћирилица
16/05/2017 |  09:00 ⇒ 09:00 | Аутор: РТРС

САД шаљу трупе на Косово, порука: Не играјте се рата

Аналитичари сматрају да је најава САД да на Косово пошаљу додатних 130 војника као подршку Кфору и НАТО порука "ратнохушкачким" политичарима у региону.
Војска САД (Фото: Wikimedia Commons) -
Војска САД (Фото: Wikimedia Commons)

Ријеч је о припадницима америчких специјалних јединица првог батаљона са сједиштем у Тупелу високо обученим за хитне интервенције који ће на Косово стићи чим прођу припреме у бази Форт Худ у Тексасу.

У ову базу војници су отпутовали током викенда, а како сазнаје Блиц, током припрема ће учити српски и албански језик и упознавати се са Балканом. Када стигну на Косово биће распоређени у оквиру снага Кфора у јединици авијације која користи хеликоптере типа "УХ 60 блек хок" на 10 мјесеци.

Аналитичар Душан Јањић истиче за Блиц да је то више политичко-безбједносна порука САД-а, него војна.

"На овај начин Американци јасно стављају овдашњим политичарима да се не играју више рата и поново се оперативно враћају на Балкан. Њихова је процјена да су овај регион превише препустили Турцима, НАТО-у и Европљанима. Такође, сматрају да је Балкан у опасности од тероризма. То значи да овај дио Европе неће оставити са неријешеним питањима Косова и БИХ, али и да ће покушати да смање утицај Турске у региону", објашњава Јањић.

И професор на Факултету безбједности др Зоран Драгишић сматра да су додатне америчке трупе неопходне због појачаних тензија на Балкану.

"Пад Владе и предстојећи избори на Косову су изазвали немире унутар албанског становништва због чега су додатно угрожени Срби. Зато је ова помоћ КФОР-у добродошла, а радује да је ријеч о јединици најјаче војне силе на свијету", наглашава Драгишић.

Слично мишљење имају и политички аналитичари са Косова, па тако Имер Мушколај види долазак америчких трупа као одговор на политичку ситуацију у региону и опасност од тероризма.

"Тензије су присутне и у Македонији и у Албанији и на Косову и зато је потез САД-а очекиван. Косово је америчка инвестиција и сигурно САД неће дозволити да оде у нежељеном смјеру. Такође, тероризам прети свуда по Европи и ово је додатни вид безбједности", каже Мушколај.

Драгишић каже и да је помоћ САД-а јасна порука да од формирања војске Косова нема ништа. "О том питању јасан је став цијелог свијета и због тога је незадовољство Албанаца још веће", тврди Драгишић.

Извор: Блиц