latinica  ћирилица
16/05/2017 |  08:40 ⇒ 08:41 | Аутор: РТРС

Које су могућности нове сјевернокорејске ракете?

Сјеверна Кореја је саопштила да је у недјељу испалила нови балистички пројектил "хвасонг-12". Та ракета је приказана на војној паради прошлог мјесеца. То је десета ракетна проба Пјонгјанга у овој години, а "хвасонг-12" има највећи домет до сада.

Ракетна проба коју је Северна Кореја извела у недјељу била је успјешна а демонстрирана је ракета која може да носи нуклеарну бојеву главу са највећим дометом до сада, пише Би-Би-Си.

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун лично је надгледао лансирање.

Према фотографијама, може се закључити да је ријеч о истој ракети која је представљена на војној паради у Пјонгјангу која је одржана прошлог мјесеца.

Сјеверна Кореја је саопштила да је ријеч о моћном пројектилу који може да понесе "велику и тешку бојеву главу". Експерт за одбрану Мелиса Ханхам за Би-Би-Си каже да тако неодређено саопштење оставља много отворених могућности.

Могуће је да Пјонгјанг још увијек није успио да произведе компактну бојеву главу као и то да ће нова бојева глава бити представљена у будућности.

Државни медији у Северној Кореји наводе да је ракета летјела 787 километара и да је достигла висину од 2.111 километара. Те бројке се отприлике поклапају са извјештајима америчких и јапанских званичника.

То значи да је ракета летјела веома високо што је омогућило тестирање а да она не лети преко неке друге земље. Када би летјела стандардном путањом, и висином процјењује се да би имала домет око 4.500 километара. То значи да би у њеном домету била америчка база у Гуаму, наводи Би-Би-Си.

Посебно је узнемирујуће то што је ракета лансирана убрзо након што је Мун Џае Ин изабран за новог предсједника Јужне Кореје.

Ракетне пробе у Сјеверној Кореји постале су учесталије након што је Ким Џонг Ун дошао на чело државе. Најновије лансирање било је десето у овој години.

Извор: РТС, Би-Би-Си