latinica  ћирилица
16/05/2017 |  07:45 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Жене жртве рата из Српске предале Брамерцу списак логора за Србе (ФОТО/ВИДЕО)

Представнице Удружења жена жртава рата Републике Српске предочиле су данас у Сарајеву главном тужиоцу Хашког трибунала Сержу Брамерцу списак 127 логора у 16 градова у БиХ у којима су злостављани Срби током минулог рата, а које до сада никад нико није помињао, нити су одговорни процесуирани.
Српски логораши предали Брамерцу документацију - Фото: РТРС
Српски логораши предали Брамерцу документацијуФото: РТРС

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић указала је на то да ништа није урађено на процесуирању ових злочина иако се зна да је за злочине у 127 логора требало да одговара најмање 250 људи, а колики је број жртава - то се и не зна.

Она је рекла новинарима да је вршилац дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић на данашњем састанку навела да је процесуирање и хапшење починилаца ратних злочина над Србима активирано тек у посљедње три године.

"Моје питање је било `гдје сте били до сада`, а Тадићева је одговорила да она тада није била главни тужилац. Шта је нас брига ко је главни тужилац, гдје су оптужнице?", упитала је Рајилићева.

Она је додала да је чланицама Удружења речено да Тужилаштво БиХ има стратегију рада која ће у наредних 15 година можда бити урађена.

"То значи да ништа нису радили 22 године и да неће ни наредних 15, док злочинци не поумиру", рекла је Рајилићева и упитала шта раде тај Суд и Тужилаштво, које је назвала паразитима.

Она је подсјетила да су им на протеклим састанцима обећавани редовни састанци са представницима Тужилаштва БиХ, али да за двије године нису имали ниједан.

Рајилићева каже да је Удружење до списка логора дошло у сарадњи са међународним организацијама које финансира Брисел.

Она је навела да су ове међународне организације правиле спискове логора за све жртве на Балкану, па тако и за све жртве у БиХ.

"Имале су строге критеријуме, односно морала су постојати по два свједока за сваки од логора која су их водила на мјеста злостављања. Ступили су у контакт са нама и добила сам списак мјеста затварања Срба. То сам предочила данас Брамерцу и Тадићевој", рекла је Рајилићева.

Представници Удружења жена жртава рата, Савеза логораша и Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске разговарли су данас у Сарајеву са Брамерцом.