latinica  ћирилица
15/05/2017 |  22:22 ⇒ 22:46 | Аутор: РТРС

Белдокс- Најбољи филм "Гора" Стефана Малешевића

Додјелом награда најбољим документарним филмовима и пројекцијом филма "Париска опера" Жана-Стефана Брона, вечерас је свечано затворен 10. Белдокс фестивал.
Стефан Малешевић (фото:Beldocs / youtube) -
Стефан Малешевић (фото:Beldocs / youtube)

Награду за најбољи филм и најбољу камеру добио је филм "Гора" редитеља Стефана Малешевића.

- Веома ми је драго, с обзиром да ми је ово први фестивал након премијере у Сарајеву. Први пут учествујем на Белдоксу са својим првим дугометражним филмом. Нисам очекивао двије награде и срећан сам што сам их освојио у свом родном граду. Такође сам задовољан што је жири препознао естетске и филозофске квалитете мог филма - изјавио је Стефан Малешевић.

Награду за најбољу монтажу добио је филм "Пејзажи рата, пејзажи мира" редитеља Арона Секеља.

Награду за најбољи документарни филм међународне такмичарске селекције добили су редитељи филма "Без назива" Михаелу Главогеру и Моники Вили, због свог јединственог приступа умјетности израде документарног филма, чудесног погледа на живот који је обично сакривен и високо естетичког приступа филмском језику, кинематографији и монтажи.

- Велика ми је част и задовољство да примим ову награду на овом посебном фестивалу, у посебном граду. Филм је нашао своје поријекло и повезаност са људима у овој дивној области Европе - изјавила је Моника Вили.

Посебно признање међународни жири је додијелио редитељу филма "Посљедњи људи у Алепу" Фирасу Фајаду, за опис страхоте рата до ког је могуће доћи само истрајношћу и храброшћу филмских стваралаца.

- Отворимо сви широм очи за криминал у Сирији и заједно зауставимо ове злочине против људскости и овај рат. Подржимо правду, мир и уједињење Сирије - навео је Фирас Фајад.

Извор: Агенције