latinica  ћирилица
15/05/2017 |  22:00 ⇒ 22:24 | Аутор: РТРС

Приједор- Изложба слика Здравка Вајагића

У Музеју Козаре у Приједору вечерас је отворена изложба слика академског сликара из Београда Здравка Вајагића, који је поријеклом Крајишник.
Приједор- Изложба слика Здравка Вајагића - Фото: СРНА
Приједор- Изложба слика Здравка ВајагићаФото: СРНА

Поставку Вајагићеве изложбе чини 17 слика рађених техником уља на платну, махом већег формата насталих у периоду од 1967-2008. године и дио су ретроспективне изложбе која је 2011. године организована у Умјетничком павиљону "Цвијета Зузорић" у Београду.

- Први пут сам не само у Приједору, него сам први пут у Крајини одакле потичем и као што се каже:"Тешко је бити пророк у свом селу", тако је мени требало 50 година да постанем тај пророк у свом селу - рекао је Вајагић.

Он је додао да је поријеклом из Личког Петровог Села и да Крајина никада није ишчезла из његових слика.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић је изјавио да је ову изложбу опредијелило Вајагићево педагошко и стваралачко искуство, те да је ријеч о члану Академије за умјетност и конзервацију у Београду.

- Изложбу смо организовали због свих тих чињеница, а посебно што његова дјела фантастично изгледају у нашем простору, гдје је боја главно средство изражавања, којој су подређена сва друга значења - рекао је Радоњић.

Начелник градског Одјељења за друштвене дјелатности Моња Касаловић отварајући изложбу, истакла је да је Музеј једна од пет градских установа културе која даје допринос обиљежавању 16. маја - Дана града.

- Музеј је један од стубова културе у граду, који реализује своје активности изван очекиваног с обзиром на капацитете и услове у којима ради, а организовање овакве изложбе значајан је културни догађај у граду - рекла је Касаловићева.

Изложба Здравка Вајагића у Музеју Козаре биће отворена до 5.јуна.

Извор: СРНА