latinica  ћирилица
15/05/2017 |  19:59 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Нови француски премијер пише крими романе и боксује

Предсједник Француске Емануел Макрон именовао је данас за новог премијера те земље Едуара Филипа, а агенција Франс прес, представљајући га, наводи да он има доста заједничког са Макроном- сличних су година, политика и интереса, обојица су кратко радили у приватном сектору и обојица имају исте менторе који су их увели у политички живот.
Едуар Филип (фото: AP Photo/ Kamil Zihnioglu) -
Едуар Филип (фото: AP Photo/ Kamil Zihnioglu)

Филип, 47-годишњи јавности мало познати градоначелник Авра из редова странке десног центра Републиканци, попут 39-годишњег Макрона потиче из француске провинције и, као и нови шеф Јелисејске палате, завршио је елитне школе. За разлику од Макрона, који је дипломирао на париском Институту политичких наука, нови француски премијер је дипломац Националне школе администрације.

Након студија, обојица су се запослила у државној служби, а потом ушли у политику, са кратком епизодом у приватном сектору, с тим што је за разлику од Макрона, који је био инвестициони банкар, Филип радио у адвокатској канцеларији и потом био лобиста који је заступао интересе државне групације за производњу нуклеарне енергије "Арева".

И Филип и Макрон међу људе који су утицали на њихове каријере убрајају добро повезаног политичког савјетника и писца Жака Аталија и покојног премијера из редова социјалиста Мишела Рокара.

АФП ипак наглашава да се Макрон изјашњава као неко ко је наклоњен љевици, док је брадати Филип као млад пребјегао из Социјалистичке партије код Републиканаца и успињао се ка врху кроз унутрашње структуре ове конзервативне странке.

Филип, сада блиски савезник бившег премијера из редова десног центра Алена Жипеа, градоначелник је Авра од 2010, а двије године касније први пут је изабран за посланика француског парламента. Говори немачки и отац је троје деце, а у слободно вријеме пише криминалистичке романе и аматерски се бави боксом.

“Интелигентан, живахан и понекад помало луд“, рекао је агенцији неименовани инсајдер из Републиканаца који је радио са Филипом и додао да нови премијер умије да буде “груб“ према колегама.

У књизи новинара Гаела Чакалофа, која је прошле године изашла о бившем премијеру Жипеу, Филип је описан као неко ко показује “ароганцију, претјерану самоувјереност и безграничне амбиције“.

Филип у друштву пријатеља воли да имитира бивше француске предсједнике Валерија Жискар - Естена, Жака Ширака и Николу Саркозија, а посебно је заинтересован за живот некадашњег британског премијера Винстона Черчила.

Извор: Спутњик