latinica  ћирилица
15/05/2017 |  19:29 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Градишка: Промоција "Каталога папирног новца БиХ"

Удружење грађана "Денаријус" организовало је у Културном центру у Градишци промоцију "Каталога папирног новца БиХ", аутора Александара Јанковића и Албина Зидара, те изложбу новчаница поводом 25 година од штампања првог новца у Републици Српској.
Градишка: Изложба новчаница - Фото: СРНА
Градишка: Изложба новчаницаФото: СРНА

Јанковић је вечерас на промоцији рекао да је ово први каталог новца БиХ и да га је са Зидаром радио четири године, те да се нада да ће се свидјети колекционарима који скупљају папирни новац.

Зидар је рекао да је идеја о изради каталога новца БиХ настала 2012. године и да је основни мотив био тај што није постојао ниједан референтни каталог који би показао који је новац био кориштен у БиХ у периоду од 1991. године.

"Појава фалсификата била је веома заступљена у БиХ и било је неопходно стандардизовати област нумизматике", нагласио је Зидар.

Он је додао да је као најстарија новчаница у овом каталогу представљено пробно издање новчанице које је штампано у Сарајеву 1991. године као покушај "одређених структура" да се БиХ представи као самостална држава, иако је тада била саставни дио Југославије.

Зидар је навео да су Република Српска и Федерација БиХ имале засебне монетарне системе све до стварања Централне банке БиХ 1997. године.

"Спајењем двије народне банке створен је јединствен монетарни систем и идеја о прављењу заједничке валуте конвертибилне марке", навео је Зидар.

Предсједник удружења "Денаријус" Градишка Ален Мешић рекао је да је на изложби поводом 25 година од изадавња првог новца у Републици Српској изложена прва новчаница од 10 динара из 1992. године, коју је издала Народна банка Републике Српске Босне и Херцеговине, па све до новчаница конвертибилне мараке.

Извор: Срна