latinica  ћирилица
15/05/2017 |  19:08 | Аутор: РТРС

Брамерц незадовољан регионалном сарадњом

Главни хашки тужилац Серж Брамерц изјавио је данас у Сарајеву да није задовољан регионалном сарадњом, оцијенивши да постоје проблеми у вези са одређеним националним стратегијама за рад на предметима ратних злочина.
Серж Брамерц (фото:  N1) -
Серж Брамерц (фото: N1)

"Има ствари којима се треба позабавити. Хиљаде људи се још воде као нестало", рекао је Брамерц за Н1 телевизију, након састанка са вршиоцем дужности главног тужиоца БиХ Горданом Тадић и представницима удружења жртава рата.

Према његовим ријечима, на састанку је речено да је то важно питање које треба остати високо на листи приоритета међународне заједнице.

"Разочаран сам што не постоји систем репарације жртава ратних злочина. Сва та питања ће се наћи у мом извјештају", рекао је Брамерц, који у БиХ борави у оквиру припрема за редовни полугодишњи извјештај Савјету безбједности УН.

Када је ријеч о регионалној сарадњи, Брамерц је рекао да се види назадовање. "Постоје одређени предмети гдје сарадња није задовољавајућа", закључио је Брамерц.

Он је истакао да је са Тужилаштвом БиХ сарадња јако добра и постоји одлична координација.

"Био сам овдје да бих извијестио какво је стање ствари у предметима `Младић` и `Прлић`. Истакао сам да ће постојати механизам који ће бити ту да осигура подршку из Хага о националним питањима након затварања суда", додао је Брамерц.

Извор: Срна