latinica  ћирилица
15/05/2017 |  17:47 ⇒ 16/05/2017 | 07:33 | Аутор: РТРС

Уочи сједнице НСРС - о Љубији и синдикати и странке (ВИДЕО)

Народна скупштина сутра би требало да разматра одлуку Владе о продаји 65 одсто акција Рудника жељезне Руде Љубија комапнији Израели инвестмент груп.
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС) -
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС)

Да ли ће ова одлука добити подршку већине посланика, још није извјесно. Радници Митала данас су још једном апеловали на њих да гласају против. Истовремено, Удружење грађана, дионичара-акционара и удјеличара у друштвима и инвестиционим фондовима у БиХ, послало је отворено писмо акционарима РЖР Љубија, у којем траже хитно сазивање ванредне скупштине РЖР Љубија.

Из Синдиката радника Арселор Митала уочи сједнице још једном су од посланика затражили да гласају против одлуке о продаји акција Љубије компанији Израели инвестмент груп.

- Ваљда би требало и то да уваже, да поштују и наше мишљење. Ако одлуче другачије, онда ће они сносити одговорност. Колико ћемо ми имати користи од тог њиховог сношења одговорности, ја не знам - каже Миланко Стојнић, предсједник Синдиката радника компаније Арселор Митал.

С друге стране, из Удружења грађана, дионичара-акционара и удјеличара у друштвима и инвестиционим фондовима у БиХ још једном упозоравају на незаконитости у пословању Митала и траже сазивање ванредне скупштине РЖР Љубија, због преиспитивања уговора о оснивању заједничког предузећа "Нови рудници Љубија".

"Када се одржи ванредна скупштина РЖР Љубија и утврде (евентуалне) аномалије у уговору, онда ће бити потврђена понижавајућа назнака у понуди за откупом 65 одсто акција, у којој се наводи да се гаранција не нуди, јер сматрају да је то неоправдано с обзиром на њихову репутацију и присуство њихове компаније 13 година у Републици Српској", наводе из Удружења.

Актери сутрашње сједнице остали су на почетним позицијама. Из ДНС-а понављају да ову одлуку Владе не могу подржати, јер потенцијални купац нема кредибилитет да би могао унаприједити рударство на подручју приједорске регије.

Предсједник ДНС-а Марко Павић каже да му је "најжалије што се сва та питања, умјесто сучељавања аргументима, свела на политиканство и пребројавање гласова. То је трагедија за нас и ми у томе нећемо да учествојемо, али имамо наш чврст став".

Пребројавањем гласова, бавили су се зато у СДС-у, замјерајући ДНС-у непринципијелност када је ријеч о овом питању.

- Реченица у којој кажу да ће они гласати против, а да ће сутра остати у Влади, то је само двоструки политички аршин, јер то је нешто што је немогуће - сматра Милан Тубин, предсједник Градског одбора СДС Приједор.

- Ја сам са Марком Павићем причао прије свега овога. Он је рекао – ми имамо разлоге због којих не можемо подржати, али ако буде већина за то, ми немамо ништа против. Као што видите, људи не праве никакав проблем, праве они који сада очекују да из тога извуку неке капиталне закључке како се распала коалиција. Ето, није се распала и морам вам рећи да је још јача - рекао је Милорад Додик, предсједник СНСД.

СНСД-ови посланици гласаће "за", као и посланици Социјалистичке партије. Кључеви продаје тако ће бити у рукама посланика Коалиције Домовина, независних посланика и Самосталног српског демократског клуба. Неки од њих тражили су и додатна објашњења, каже министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

- Све је отворено. У нашем министарству постоји служба која ће свакоме ко жели да изврши увид у било шта што га занима у вези с овим пројектом дати податке на увид, јер ништа немамо скривено - реако је Ђокић.

Сутрашњим разматрањем у Народној скупштини, а након тога и гласањем, биће стављена тачка на овај поступак који траје од 2012. године, каже Ђокић. Ако одлука о продаји добије потребну већину, из синдиката радника Митала најављују и радикалније облике борбе против те одлуке, иако још не прецизирају какве. Најављену блокаду Приједорске петље полиција није одобрила.