latinica  ћирилица
15/05/2017 |  16:35 ⇒ 16:40 | Аутор: РТРС

Нису испуњени законски услови за блокаду приједорске петље

Синдикалној организацији "Арселор Митала Приједор" није одобрен захтјев за мирну блокаду приједорске петље, јер за то, како у одговору на захтјев рудара наводи Полицијска управа Бањалука, нису испуњени законски услови.
Приједорска петља (фото:skyscrapercity.com) -
Приједорска петља (фото:skyscrapercity.com)

"Рудари овог рудника жељели су да блокадом искажу неслагање са продајом државног капитала у Рудницима жељезне руде /РЖР/ `Љубија` Израел инвестмент групи", рекао је данас предсједник овог синдиката Миланко Стојнић.

Према његовим ријечима, вијек рудника у Омарској је до 2023. године, а заједно са љубијском рудом трајао би до 2031. године.

"Зато је потребно што хитније кренути у истраживања нових лежишта и проналажења других копова да се продужи вијек рударењу", додао је Стојнић на конференцији за новинаре у Приједору.

Он је рекао и да радници "причају и о могућности штрајка глађу и дизања револуције".

Стојнић је подсјетио да су представници "Арселор Митала" јасно и у више наврата рекли да не планирају сарађивати са Израел инвестмент групом, што значи да не планирају даље ни радити.

Он је новинарима предочио писмо синдиката металаца Федерације БиХ, Зеничко-добојског кантона и "Арселор Митала Зеница" упућено посланицима Клуба Домовина у Народној скупштини Републике Српске у којем се од њих тражи да гласају против одлуке Владе Републике Српске о продаји РЖР-а Израелцима и да тако оправдају епитет народних посланика, напомињући да би глас "за" посредно или непосредно угрозио егзистенцију 30.000 људи у БиХ.

Извор: Срна