latinica  ћирилица
15/05/2017 |  16:02 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Штрајк упозорења комуналаца у Источном Сарајеву (ВИДЕО)

Једночасовни штрајк упозорења одржали су јутрос запослени у Комуналном предузећу Рад Источно Сарајево који су три мјесеца без примања.
Штрајк - Фото: РТРС
ШтрајкФото: РТРС

Комауналци траже исплату три плате и хитно разрјешење тешког стања у овом предузећу. Из управе поручују да ће већ сутра бити исплаћена фебруарска плата, а током седмице одржан састанак на којем ће бити представљене мјере за излазак из кризе.

Тачно у 10 часова машине су угашене, а улазна капија закључана. На једночасовни штрајк упозорења, истичу радници Рада, били су приморани.

Радник КП Рад Ддраган Стевановић каже да су доведени на руб егзистенције, јер три мјесеца намају никаквих примања. Истиче да има двоје дјеце, а ни супруга му није запослена, те да живе од његових примања.

А како преживјети, постало је свакодневно питање за 61 запосленог у овом предузећу.

Његов радни колега Владимир Самарџић каже да су "овдје људи присиљени да преживе с мизерном, минималном платом. Напомиње, да већина његових колега има четоврочлану или петочлану породицу којој је потребно обезбиједити новац за храну и режије.

Затражили су радници хитну исплату фебруарске, а затим мартовске и априлске плате, регрес за прошле три године, а пред управу су ставили рок од седам дана да организује састанак са Скупштином акционара и Надзорним одбором гдје ће им бити предочен план и програм изласка из кризе и рјешавање проблема.

Мирко Марван, предсједник Синдикалне организације и штрајкачког одбора Рада, каже да уколико не буду испоштовани њихови захтјеви да ће бити присиљени да своја права траже потпуном обуставом рада, с тим што је ово посебна дјелатност гдје се не смије доводити у питање угрожавање здравља дјеце и болесних.

Из Управе предузећа кажу да разумију раднике. Сутра ће бити исплаћена фебруарска плата, а у току седмице одржаће састанак са синдикатом и Скупштином акционара гдје ће бити предочене мјере за излазак из кризе. Тврде да за тренутну ситуацију није одговорна ни Управа предузећа, ни Скупштина акционара.

Страхиња Ттифковић, директор КП Рад, каже да је главни кривац за ово оснивање комуналног предузећа у општини Источна Илиџа гдје је КП Рад изгубило преко 50.000 КМ на мјесечном нивоу што представља половину прихода. Додаје да у преговорима са Источном Илиџом нису хтјели да приме ниједног радника, иако има 30 радника из Источне Илиџе.

Са проблемима радника упознати су и у Скупштини акционара, односно општини Источно Ново Сарајево. Општина сутра уплаћује преосталих 13.000 марака чиме ће измирити све своје обавезе, а Управи предузећа је наложено да хитно сачини план мјера.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић је прије неколика дана изјавио да је радницима гарантовано да  Управа предузећа од првог јуна неће каснити с измиривањем ниједне обавезе према радницима, те да ће се у Раду највјероватније морати извршити одређени резови који се односе на смањење броја запослених.

Истовремено, у Управи праве и планове за повећање прихода увођењем "паук" службе и увођењем струје и видео надзора на депонији у Крупачким стијенама. Како ће се из проблема изаћи - требало би да буде јасније након најављеног састанка синдикалаца и одговорних за ово предузеће.