latinica  ћирилица
15/05/2017 |  14:57 ⇒ 14:57 | Аутор: РТРС

Прекинут мафијашки ланац у Италији, ухапшено 68 особа

Италијанска полиција ухапсила је 68 особа, међу којима су и свештеник и шеф римо-католичког удружења које је основало центар за мигранте Исола Капо Рицуто.
Италијанска полиција (PHOTO: VINMEDIA) -
Италијанска полиција (PHOTO: VINMEDIA)

Како је полиција навела, многи од ухапшених припадају клану Арена, огранку најмоћније криминалне групе - Ндрангета, која је и један од највећих увозника кокаина на европско тржиште, а сумњиче се да су добијали уговоре за пружање катеринг услуга за мигранте у центру Изола Капо Рицуто и на Лампедузи, преноси Ројтерс.

Они су оптужени да су умијешани у мафијашку организацију, изнуде, злоупотребе државних фондова и превара, наводи се у саопштењу полиције у Катанцару.

АФП преноси да је клан Арена наводно стекао богатство пружајући услуге прихватном центру и извлачећи новац из државних фондова за мигранте, као и да су на тај начин прикупили 32 милиона долара.

Шефица скупштинске комисије за борбу против мафије Рози Бинди поздравила је операцију.

"Центар Изола Капо Рицуто постало је центар за прање новца за организовани криминал, захваљујући саучешништву оснивача центра", рекла је Бинди и додала да је операција показала способност мафије да користи "слабости нашег времена".

Више од пола милиона миграната стигло је до Италије од 2014. године, највише чамцима и бродовима из Либије, а због тога је изалијанска влада основала пригхватне центре широм земље како би збринула придошлице.

У Исола Капо Рицуто центру има простора за више од 1.200 особа и један је од највећих у земљи.

Држава годишње издваја 16 милиона евра за исхрану и смјештај миграната.

Извор: Б92