latinica  ћирилица
15/05/2017 |  14:52 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Шаровић у Пекингу о инфраструктурним и енергетским пројектима

Министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић наставио је данас у Пекингу, гдје учествује на форуму "Један појас, један пут", интензивне разговоре са кинеским компанијама заинтересованим за сарадњу и инвестирање у БиХ.
Пекинг (Фото: beijingupdates.com) -
Пекинг (Фото: beijingupdates.com)

Шаровић се састао са предсједником водеће кинеске државне Ексим банке Љу Љангом како би се подржали напори предузећа "Ауто-путеви Републике Српске" за финансијску подршку ауто-путу Гламочани-Млиништа, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

На састанку је разговарано о подршци ове моћне финансијске институције за више енергетских и инфраструктурних пројеката у БиХ.

Шаровић је разговарао и са предсједником једне од водећих компанија за изградњу енергетских објеката "Геџоуба" Динг Јенџангом о завршетку преговора о изградњи блока седам Термоелектране "Тузла".

Констатовано је да сви преостали неријешени детаљи из уговора о изградњи овог значајног енергетског објекта требају бити финализовани у наредна три мјесеца.

Шаровић се састао и са Ванг Вејдонгом, предсједником компаније "Чајна констракшн сикст енерџинг дивижн корпорејшн", која је специјализована за изградњу путне и жељезничке инфраструктуре.

"Веома садржајни разговори обављени су и са компанијом `Пауверчајна`", саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Током боравка на Свјетском економском форуму, Шаровић је, у име БиХ, потписао Споразум о сарадњи са Кином у области развоја, инфраструктуре, енергетике и туризма.

Потписивањем споразума, БиХ је и формално постала дио историјског пројекта "Један појас, један пут" у коме је Кина ставила на располагање, за различите пројекте, више од 100 милијарди евра.

Извор: СРНА