latinica  ћирилица
15/05/2017 |  12:37 | Аутор: РТРС

Хрватско удружење тражи да се Вулин прогласи персоном нон грата

Председник Удружења хрватских бранитеља домовинског рата 91. Младен Павковић сматра да српског министра рада и лидера Покрета социјалиста треба прогласити персоном нон грата због изјава о комеморацији у Блајбургу, те прозвао хрватски државни врх да реагује због забране одржавања концерта Марка Перковића Томпсона у једном аустријском граду.
Загреб (Фото: Flickr/Mario Fajt) -
Загреб (Фото: Flickr/Mario Fajt)

Оцијенивши срамним изјаве Александра Вулина уочи овогодишње комеморације у Блајбургу, Младен Павковић примјећује да српски министар говори у име Владе Србије и да званични Загреб, посебно Хрватски сабор, као покровитељ овог скупа, не може тек тако да пређе преко њих.

"Хрватски политички врх гријеши што отворено, оштро и хитно не одговара на овакве гнусне лажи и клевете, као да заборавља да сто пута изговорена лаж постаје – истина. А Срби те и друге лажи о хрватском народу и хрватској политици непрестано понављају гдје год могу и год стигну", навео је Павковић у писаној изјави достављеној Танјугу.

Запитао је гдје је сад и што се поводом изјава министра Вулина не огласи предсједник Српског националног вијећа Милорад Пуповац.

Павковић је констатовао и да се у Аустрији овим поводом подигла бура прије комеморације у Блајбургу, те да је, како каже, чак у једном аустријском граду забрањен концерт Марка Перковића Томпсона.

"Има ли Хрватска у тој држави амбасаду? Ако има, што се не јавља, што ћути, као да подржава српске методе ратовања за зеленим столом?", навео је Павковић.

Министар Вулин је уочи одржавана комеморације у Блајбургу оцијенио да је то "највећи скуп фашиста и неонациста у Европи", да се "тамо окупља више десетина хиљада усташа, који ће некажњено показивати своју мржњу и некажњено говорити да су јасеновачки чувари и да су јасеновачке усташе и јасеновачки кољачи вриједни сјећања и вриједни памћења".

Министар је рекао и да "Србија има право и обавезу да то говори, јер нико као српски народ није пропатио од усташа и нико као српски народ не зна шта значи та страшна идеологија и страшно усташко зло. Зато што смо на бољој страни свијета имамо право да говоримо када свијет греши".

Извор: Танјуг