latinica  ћирилица
15/05/2017 |  10:33 | Аутор: РТРС

Линта позвао Србе да гласају на хрватским локалним изборима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је све Србе који имају пребивалиште у Хрватској да изађу на локалне изборе у тој земљи 21. маја и гласају за представнике српске заједнице.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

"За шест дана у Хрватској ће бити одржани локални избори. На изборним листама налазе се и представници Срба, због чега је важно да Срби у што већем броју изађу и гласају за њих", рекао је Линта за РТС.

Он је оцијенио да је учешће Срба на локалним хрватским изборима важно јер се Срби у тој земљи налазе у тешкој ситуацији, због рехабилитације усташке идеологије и порука мржње и насиља.

"Важно је да Срби изаберу своје представнике у локалним самоуправама, како би рјешавали проблеме на локалном нивоу, укључујући и повратак. Велики број ствари важних за свакодневни живот рјешава се управо на локалном нивоу", навео је Линта.

Он је истакао да право гласа на хрватским локалним изборима сљедеће недјеље имају сви хрватски држављани, који имају важећу личну карту и пребивалиште.

"И они Срби који су пријавили привремени одлазак из Хрватске на пет година и живе у Србији, Републици Српској, такође, имају право гласа на локалним изборима", нагласио је Линта.

Он је учешће државне делегације Хрватске на одавању почасти убијеним усташким злочинцима у Блајбургу оцијенио као још једну лошу поруку и застрашивање Срба који живе у Хрватској.

"Шаље се веома лоша порука јер су тамо убијени усташки злочинци. Додатно лошу слику послала је државна делегација Хрватске која је вијенце положила на плочу са натписом `У част и славу погинулим хрватским војницима`", каже Линта.

Овим потезом се, како је истакао, одаје почаст једној пропалој фашистичкој творевини, каква је била Независна Држава Хрватска /НДХ/.

"На то би требало, прије свега, да реагују ЕУ и Брисел јер се до сада нису јасно оградили од фашистичке реторике, која се све чешће чује у Хрватској", рекао је Линта.