latinica  ћирилица
15/05/2017 |  09:51 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Добој- Сјећање на жртве поплава (ВИДЕО)

Град Добој ни након три године од поплаве још није адекватно заштићен, речено је током обиљежавања Дана сјећања на катастрофалне мајске поплаве из 2014. године.
Добој: Помен страдалима у поплави - Фото: РТРС
Добој: Помен страдалима у поплавиФото: РТРС

У воденој стихији страдало је 11 становника Добоја, оштећено је 2.890 станова и кућа и 950 привредних субјеката.
У знак сјећања на погинуле, положени су вијенци на спомен-плочу испред Скупштине града, а почаст погинулима одата је и спуштањем вијенаца у ријеку Босну.

Добојлије се присјећају тешких мајских дана из 2014. када су данима били заробљени у воденој стихији. Више од сјећања боли сазнање да нико није одговарао што је град у критичким тренуцима био препуштен сам себи.

У воденој стихији живот је изгубило 11 суграђана. Њима је одата почаст минутом ћутње и положени вијенци и цвијеће на спомен-плочу постављену испред зграде Скупштине града. Да ли је неко одговоран за њихово страдање није показала ни истрага вођена након поплаве.

Мурвет Барјактаревић, предсједник Скупштине града Добоја, сматра да је тада грађане требало евакусати 24 сата прије избијања стихије, али да не зна колико би то помогло. Каже да су имали адекватнији насип, да би се можда могло нешто урадити.

Грађани, представници странка, ветерани града и средњошколци почаст жртвама поплаве одали су бацањем цвијећа у ријеку Босну.

Добој: Помен (ФОТО: РТРС)

Војислав Рађа (ГО СНСД, Добој) каже да жртве заслужују боље и примјереније мјесто у граду гдје би се требало да постави и спомен обиљежје.

Душко Вукозић, из Удружења Ветерани Српске, сматра да је управо ова мутна Босна симболика мутног Добоја, мутног времена и свега што нам се десило прије три године. Нада се да ће то бити опомена и да Град предузима мјере да се то више никад не понови.

Град је саниран од посљедица поплаве, али још није заштићен. Осим бетонских блокова уз ријеку Босну, чишћења и уређења потока Лијешањ и дијела обале Босне, планирано је да се из кредита око три милиона потроши на изградњу колектора и прецрпне станице.

Небојша Марић, замјеник градоначелника Добоја, каже да то још није урађено, као ни заштита Добоја од поплава, због чега град још није сигуран.

Два су начина заштите Добоја од поплава - реализација пројекта уређења насипа и корита ријеке Босне, вриједног 30 милиона или изградња проточне хидроцентрале. У градској управи кажу да се ни један не може реализовати без подршке Владе Српске.