latinica  ћирилица
15/05/2017 |  09:10 ⇒ 12:17 | Аутор: РТРС

"Мајкрософт": Хакерски напад је позив на буђење!

Сајбер напад који је захватио 150 земаља у посљедња три дана треба да буде "позив на буђење" за све владе у свијету, саопштио је "Мајкрософт".

Компанија је оптужила владе да су одговорне за чување података уз помоћ софтвера који је осјетљив на нападе, што хакери могу да искористе.

Најновији вирус користи грешку и оперативном систему "виндоус" уз помоћ софтверског алата који је украден од америчке обавјештајне службе.

Постоји бојазан да ће се током дана наставити ширење компјутерског вируса, када људи дођу на посао.

За сада није било много нових пријављених случјева. Јужа Кореја је регистровала само девет случајева, а Аустралија је саопштила да су погођена само три предузећа мање и средње величине.

Многе компаније и стручњаци радили су током викенда на спречавању додатних зараза. Вирус "Вонакрај" преузима контролу над фајловима корисника компјутера и тражи откупнину од 300 долара да би дозволио приступ.

До сада је погођено више од 200.000 компјутера широм свијета, пренио је Би-Би-Си.

У Јапану су "Нисан" и "Хитачи" објавили да су погођења нека њихова одјељења, а у Кини је енергетски гигант "Петрочајна" саопштио да грађани на појединим бензинским станицама не могу да користе систем за плаћање.

Извор: СРНА