latinica  ћирилица
15/05/2017 |  08:16 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

У Београду отворен 61. Међународни сајам технике

У Београду је данас отворен 61. Међународни сајам технике и техничких достигнућа на којем учествује 500 излагача из 30 земаља.
Београд, Србија - Фото: Screenshot
Београд, СрбијаФото: Screenshot

Сајам је свечано отворио министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић, који је рекао да је овај сајам мјесто на коме Србија може да представи и промовише четврту индустријску револуцију која је технолошка.

"Овај сајам је значајан због чињенице да подижемо свест о значају технологије и технолошких достигнућа, пре свега за технологију Србије, а важан је и како би упоредили себе са другима", рекао је Љајић.

Он је навео да се Србија данас налази на 65. мјесту на листи глобалног индекса иновативности од 128 рангираних земаља, те да постоје три разлога због чега није боље рангирана.

"Пре свега, још су мала издвајања за науку, истраживање и развој, други разлог је што имамо све већи одлив високо образованих младих људи и стручњака и трећи разлог је недовољна веза науке и привреде", рекао је Љајић.

Генерални директор Београдског сајма Данка Селић каже да ове године Сајам слави 80 година постојања, те да је слоган овогодишњег Сајма технике "Темпо будућности" добра илустрација напора да на прави начин одговоре на све изазове, одрже углед и унаприједе пословање.

"Први београдски сајам узорака одржан је 1937. године, а Сајам технике био је прва сајамска манифестација послератног Београдског сајма обновљеног 1957. године на данашњој локацији", рекла је Селићева.

Сајам технике ће трајати до 19. маја.

Извор: Срна