latinica  ћирилица
15/05/2017 |  08:04 | Аутор: РТРС

Макрон већ у посјети код Ангеле Меркел

Нови француски предсједник Емануел Макрон који је у недјељу званично преузео дужност, данас се у Њемачкој састаје са канцеларком Ангелом Меркел.
Емануел Макрон (Фото:ocdn.eu) -
Емануел Макрон (Фото:ocdn.eu)

Макрон је током кампање рекао да ће његова прва посјета иностранству, уколико побједи, бити у Њемачкој, која је била међу првим земљама која је новом предсједнику честитала побједу у првом и другом кругу избора.

И Макронов претходник, од недјеље бивши социјалистички предсједник Франсоа Оланд такодје је 2012. године прво посјетио Њемачку послије своје инаугурације.

Макрон је данас у знак привржености покретању француско-немачких односа ради обнове Европе именовао за свог дипломатског саветника актуелног француског амбасадора у Берлину Филипа Етјена.

Прије одласка на радну вечеру у Берлину, Макрон би током преподнева требало да саопшти име премијера, који ће водити владу до парламентарних избора заказаних 11. и 18. јуна.

Макрон до сада није давао никакве индиције кога би могао да предложио за премијера а у француским медијима се шпекулише разним именима како са љевице, тако и са деснице.

Извор: Бета