latinica  ћирилица
15/05/2017 |  08:04 ⇒ 08:11 | Аутор: РТРС

У Београду изложба о руској царској породици Романов

У Спомен-кући краља Петра Првог у Београду данас ће бити отворена изложба фотографија о руској царској породици Романов и одржан низ културно-умјетничких догађаја посвећених руској култури, књижевности и умјетности.
Романови - Фото: B92
РомановиФото: B92

Изложба "У сусрет руском цару", која ће бити отворена у оквиру културне манифестације "Музеји од десет до десет", посвећена је посљедњем руском цару Николају Другом и његовој породици, саопштено је из Српске православне цркве.

Циљ пројекта је да се српској публици приближи лик и дјело чланова посљедње руске династије, а за изложбу су одабране фотографије које показују љепоту породице Романов, њихов свакодневни живот и служење за добробит отаџбине и народа.

У саопштењу се наводи да цар Николај и његова породица уживају посебну љубав код српског народа.

Из СПЦ-а истичу да буђење сјећања на Романове носи посебан значај у овој години када се навршава 100 година од почетка велике руске трагедије, а 2018. године обиљежава се 100 година од мученичке смрти посљедњег руског цара и његове породице, који су у Руској православној цркви и СПЦ проглашени за свеце.

Изложбу чине црно-бијеле фотографије из историјских архива и личних албума породице Романов.

Изложба је тематски подијељена на цјелине, од којих једну чине портрети чланова царске породице, међу којима се посебно издвајају парадни портрети, тако да ће посјетиоци имати прилике да виде моду и стил облачења са краја 19. и почетка 20. вијека.

Друга цјелина су жанр фотографије, гдје се издвајају фотографије из личних албума породице Романов, односно спонтане неформалне фотографије, које су забиљежене у шетњи, разговору, одмору, дјечјим играма и које су ријеткост, јер су их радили лично чланови породице.

Трећа цјелина су фотографије са војном тематиком на којима руски цар благосиља војску пред одлазак у рат, испробава ново оружје, даје војсци наређења, укључује престолонасљедника у тајне војевања.

Царица и велике кнегиње су се бавиле хуманитарним радом, обилазиле рањенике, помагале болесним војницима и дјелима и ријечима, асистирале и приликом најтежих операција, а на фотографијама је забиљежено како оне његују војнике.

Пројекат реализују Сретењски манастир из Москве, портал православие.ру, у сарадњи са студијом "Руски цар".

Од августа 2016. године ова изложба је била постављена у Беогрду, Крагујевцу, Краљеву, Ужицу, Чачку, Бору, Пријепољу, Требињу, Бањалуци, Новој Вароши, Беранама, Зрењанину, Прибоју, Гацку, Теслићу, Билећи, Ораховцу, Великој Хочи и Сремским Карловцима.

Извор: СРНА