latinica  ћирилица
14/05/2017 |  20:18 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Бијељина: Промовисана књига о злочину у Тузли

У Бијељини су вечерас промовисани књига Драгана Мркајића "Тузланска колона" и документарни филм о злочину над војницима ЈНА 15. маја 1992. године на Брчанској малти у Тузли.
Бијељина - Тузланска колона - промоција књиге - Фото: СРНА
Бијељина - Тузланска колона - промоција књигеФото: СРНА

Аутор каже да је на књизи радио готово годину дана, скупљајући сву доступну документацију о догађају, његовим узроцима и посљедицама, а као њено посебно богатство издваја живу ријеч 35 учесника страдалничке колоне.

Мркајић је рекао новинарима да ова књига чува од заборава и опомиње да се зло не би понављало, те додао да је у овом злочиначком нападу муслиманско-хрватских формација убијено много његових пријатеља из Тузле, гдје је до рата живио.

На промоцији у градском Биоскопу, Мркајић је подсјетио да су била три покушаја да се суди одговорнима за "Тузланску колону", налогодавцима и злочинцима који су пуцали рањеницима у уста и злостављали заробљенике у тузланским казаматима.

Он каже да је у два случаја донесена ослобађајућа пресуда, а у трећем је пресуђена казна од годину и по затвора, која још није и извршена.

"Мислим да то потврђује да нема политичке воље да се суди за `Тузланску колону`", закључио је Мркајић.

Муслиманске снаге су 15. маја 1992. године у Тузли из засједе напале колону припадника ЈНА и убиле 59, а раниле 44 војника.

Извор: СРНА