latinica  ћирилица
14/05/2017 |  20:11 | Аутор: РТРС

Јункер: Макрон сигнал наде за Европу

Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер увјерен је да ће добро сарађивати са француским предсједником Емануелом Макроном зато што дијеле исте политичке циљеве.

Жан Клод Јункер назвао је новоизабраног француског председника Емануела Макрона "сигналом наде за Европу". 

"То је позитиван сигнал за Европу", казао је Жан Клод Јункер у интервјуу аустријском листу "Salcburger nahrihten", преноси Политико. 

"Већ смо примјетили да имамо много заједничких циљева - од европске одбрамбене политике до социјалније усмерене Европе, до јачања монетарне и економске уније. То је позитивна агенда коју су шефови држава и влада договорили како би промовисали Европу. Ја ћу сада сарађивати са њима и са предсједником Макроном", казао је Јункер.

У вези са одласком Велике Британије из европског блока, Јункер је изразио увјерење да остале чланице ЕУ неће пожељети да оду након што сагледају британско искуство.

"Брегзит ће показати колико је још атрактивније то када је неко члан наше Уније", оценио је предсједник Европске комисије.

Јункер је навео да, "захваљујући Европи, људи уживају у слободи да могу да живе, воле и тргују (крећући се) преко граница".

"Ми такође постижемо више безбједности и просперитета заједно. Конкретни примјери су Европска агенција за границе и обалску стражу и наша заједничка валута", рекао је Јункер.

Извор: РТС, Танјуг