latinica  ћирилица
14/05/2017 |  16:49 ⇒ 15/05/2017 | 09:45 | Аутор: РТРС

"Љубија" политичко питање број један; Додик: Заједништво СНСД-а и ДНС-а никад јаче (ВИДЕО)

Ко ће имати већину у парламенту Српске, када је ријеч о продаји акција Рудника жељезне руде Љубија, постало је политичко питање број један.
Милорад Додик и Марко Павић - Фото: РТРС
Милорад Додик и Марко ПавићФото: РТРС

Док опозиција процјењује да оно ломи владајућу коалицију, први човјек СНСД-а каже - заједништво СНСД-а и ДНС-а је никад јаче.

Превише спекулација, политизације и погрешних закључака – тако је лидер СНСД-а Милорад Додик описао атмосферу пред расправу о предложеној продаји државног капитала у РЖР Љубија. Средства од 93 милиона марака у односу на 12 милиона, колико је износила прва понуда Митала, тврди Додик, нису ни мала ни занемарива.

"93 милиона није мало за једну заједницу, поготово за нашу. Ми смо планирали да то буде основа за повећање пензија и за исплату заосталих обавеза пољопривредницима" додао је Додик.

Уз то, један од главних мотива продаје државног капитала у Љубији, каже Додик је и то што мањинско учешће од 49% не значи ништа. Српска, истиче, нема могућност да управља тим капиталом, јер је ранијим уговором дефинисано да су доминантне одлуке већинског власника. Предвиђено је да се уговором са евентуалним новим купцем обезбиједе гаранције које ће морати бити поштоване. Додик је нагласио и да је превише спекулација у вези са питањем "Љубије" и да ће посланици моћи да бирају између понуђених аргумената или политизације. 

"Сада видимо да има превише шпекулација. Овдје се више воли Митал него што се воли Република Српска. Тај новац ја не узимам приватно себи, ни било ко од нас", истакао је Додик.

Република Српска је, наглашава Додик, ликвидна и на вријеме измирује своје обавезе, иако, каже, има проблема, као и свака заједница. Уколико прича о Љубији не прође у парламенту, Српска ће, тврди, наставити да тражи начин да додатно обезбиједи финансијску стабилност. Спекулације о проблемима у коалицији Додик одбацује. 

"Ја сам са Марком Павићем разговарао прије свега овога. Рекао је да они имају разлоге због којих не могу, али ако буде већина за то ми нећемо правити проблем", нагласио је Додик.

 Када је ријеч о питању Љубије, Додик каже, не може гарантовати да има већину, али може гарантовати да је коалиција стабилна, без обзира на став ДНС-а о том питању. Да је тако, тврди Додик, најбоље ће се показати на причи о иницијативи опозиције за изгласавање неповјерења Влади Српске.