latinica  ћирилица
14/05/2017 |  16:42 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

У Пекингу дводневни Форум "Појас и пут" (ВИДЕО)

Кинеска престоница Пекинг домаћин је дводневног Форума "Појас и пут" који се сматра најважнијом међународном конференцијом од када је предложена иницијатива "Један појас - један пут".
Кина - Појас и пут - Фото: РТРС
Кина - Појас и путФото: РТРС

Фокус је на инфраструктури, реалним инвестицијама, привредној и трговинској сарадњи. На скупу учествују предсједници и премијери тридесетак земаља свијета.

Попут оног који је прије двије хиљаде година спајао исток и запад, "пут свиле", представља тежњу ка мирном и стабилном окружењу и економском развоју. Кинески предсједник, Си Ђинпинг, указао је на значај "пута свиле" за развој свјетске цивилизације у прошлости, али и истакао да је у њему и будућност јер се повезују народи и земље. За свој амбициозни план "Пут свиле", Ђинпинг је обећао 124 милијарде долара.

"Несумњиво је да је то пут развоја 21. вијека. Тренд је да свијет постане мултиполаран. Меморандум о сарадњи већ је потписало више од 30 земаља, што говори о великој подршци међународне заједнице овој кинеској иницијативи", додао је Ђинпинг.

Отварању Форума присуствали су и предсједник Русије Владимир Путин, Турске Реџеп Тајип Ердоган, Бјелорусије Александар Лукашенко, Мађарске Виктор Орбан, генерални секретар УН Антонио Гутереш, док више од 100 земаља има своје представнике на скупу. Кроз реализацију ове иницијативе од 2014. до 2016. године Кина је инвестирала 50 милијарди долара и отворила око 180.000 нових радних мјеста.

 "Посматрајући иницијативу 'Један појас – један пут' коју је Кина покренула, можемо бити потпуно увјерени у будућност. Русија очекује да се успостави свеобухватно партнерство и радујемо се сарадњи са Европском Унијом и другим земљама Европе", нагласио је предфсједник Русије Владимир Путин.

Након Путина, на Форуму су се обратили и предсједник Турске Реџеп Таип Ердоган и Генерални секретар УН Антонио Гутерес који су такође подржали иницијативу и истакли да она отвара нове могућности за економски развој и сарадњу, али и међусобно разумијевање по свим другим питањима.

"Вјерујем да ће иницијатива утицати на будућност међусобног повезивања Азије, Европе, Африке, па чак и Америке. Повећање инфраструктурних пројеката допринијеће развоју копнених, поморских и ваздушних путева", изјавио је Ердоган.

"Свијет, поучен искуствима са древног 'Пута свиле', требало да преузме његов дух ради досезања нових висина и добробити за све", истакао је Гутереш.

Српску делегацију предводи премијер Александар Вучић, који се пред почетак Форума, састао са руским предсједником Владимиром Путином, као и са појединим шефовима држава или влада.

"Кратак је био разговор са предсједником Путином и куртоазан. Имао сам част да разговарам са више свјетских лидера. Од кратког, имаћемо дуг разговор са Си Ђинпингом, који је од стране свих доживљен као један од три највећа свјетска лидера", додао је Вучић.

Вучић је разговарао и са предсједником Турске о бројним пројектима, а са кинеским партнерима потписан је споразум о изградњи новог индустријског парка у Београду који ће запослити више хиљада људи. Потписани су споразуми и са комапнијом Хуавеи о развој информационе структуре у образовним установама као и споразуми о реализацији бројних инфраструктурних пројеката. Велика је част и велика ствар за малу земљу као што је Србија да буде на пристојан начин представљена у Кини, закључио је Вучић.