latinica  ћирилица
14/05/2017 |  16:30 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Бијељина: Сутра одавање поште убијеним припадницима ЈНА у Тузли (ВИДЕО)

Сутра се навршава 25 година од страдања више од стотину припадника ЈНА у тузланској колони.
Тузланска колона - Фото: РТРС
Тузланска колонаФото: РТРС

На Брчанској Малти, из засједе су их напали припадници Територијалне одбране, Патриотске лиге и Зелених беретки. Помен страдалимА биће служен у 11 часова испред спомен костурнице у Бијељини. Неће се ићи у Тузлу као претходних година, јер федералне власти не дозвољавају постављане спомен плоче, нити да се на хришћански начин обиљежи овај догађај.

Колона ЈНА, која се према раније постинутом договору са градским властима Тузле, мирно повлачила из касарне , 15.маја 1992. године, засута је паљбом са околних зграда. У камиону који је нагазио на мину, Цвијетин Бабуновић рањен је у лијеву ногу ,а при изласку из возила погођен је и у десну. 24 часа након рањавања превезен је у болницу ,а након шест дана у затвор гдје је преживио тромјесечну голготу -мучен је глађу ,а добијао је и батине.

"Имао сам 88 килограма, са 43 килограма сам изашао. Једно парче хљеба добијеш, само да завараваш себе и желудац", додао је Бабуновић.

Преживјели који су изгубили дијелове тијела, хумке и мајке које траже своје синове свједоче о почињеном злочину ,али за Суд и Тужилаштво БиХ и не постоје материјални докази.

За напад на тузланску колону суђено је једино Илији Јуришићу, старјешини Сектора јавне безбједности Тузла. Осуђен је на 12 година, а потом пред Апелационим судом у Београду ослобођен оптужбе. Тужилаштво БиХ прекинуло је истрагу против ратног градоначелника Тузле Селима Бешлагића и других. Сви докази указују да су исти налогодавци и извршиоци напада били у Добровољачкој у Сарајеву и у Тузли.

"Да је планиран напад у Тузли говори податак да је ФС 3 директно преносила. Нападана су возила видно обележена са Црвеним крстом и то је санитетска возила и то су најтеже повреде Женевске конвенције и за то никад нико није одговрарао", нагласио је предсједник Пододбора Владе Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић.

Свједочанства 35 свједока напада, Драган Мркајић овјековјечио је у документарном филму и књизи ''Тузланска колона'' . Аутор тврди да су тијела убијених скривена на најмање четири прикривене локације. О овоме се ћути ,а учесници колоне осуђују.

"Имам чак и пресуду којом су суђени за учешће у непријатељској војсци. Не знам која је непријатељска војска тада, јер је ЈНА до 19. јуна била регуларна војска на тим просторима", рекла је Мркајић.

У Тузлу се ове године неће ићи јер није омогућено постављање спомен плоче страдалима, нити одржавање помена.