latinica  ћирилица
14/05/2017 |  16:13 | Аутор: РТРС

Хамилтон тријумфовао у Шпанији

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон тријумфовао је на Великој награди Шпаније, петој трци овогодишњег шампионата Формуле 1.
Луис Хамилтон - Фото: AP
Луис ХамилтонФото: AP

Британац је на стази "Каталуња" дошао до друге побједе ове сезоне, а 55. у каријери, у директном дуелу са Себастијаном Фетелом у Ферарију. Фетел је као другопласирани прошао кроз циљ, а њима двојици се на подијуму придружио возач Ред Була Данијел Рикардо.

Велика награда Шпаније имала је два дијела – у једном је Фетел био доминантан, а у другом Хамилтон. Четвороструки свјетски шампион је много боље стартовао, преузео је вођство од возача Мерцедеса, који је био на пол позицији, а потом се без проблема задржао на челу.

То се није променило ни пошто су Ферари и Мерцедес спремили различите тактике за њега и Хамилтона, па је Фетел раније отишао у бокс, а тада су га механичари нешто дуже задржали. Све се промијенило послије периода виртуелног безбједносног возила, које је изазвало излијетање Стофела Вандорнеа у Мекларену, послије контакта са возачем Вилијамса Фелипеом Масом. Мерцедес је позвао Хамилтона раније у бокс, а пошто је и Фетел отишао по нове пнеуматике, разлика је са осам секунди пала на мање од секунде.

Баш када је Нијемац излазио из бокса, Хамилтон је покушао да га изазове, дошло је до контакта, а возач Ферарија је изашао као побједник из тог дуела. Међутим, троструки свјетски шампион се није предавао, константно се држао иза свог ривала и успио је да га претекне у 44. кругу. Од тада, возач Мерцедеса се није освртао и кроз циљ је прошао са три и по секунде предности. Рикардо је до првог подијума ове сезоне дошао практично без борбе, пошто је други возач Мерцедеса Валтери Ботас током већег дијела трке држао трећу позицију. Међутим, квар је онемогућио Финца да заврши трку, што је возач Ред Була спремно дочекао и засијао у одсуству свог тимског колеге Макса Ферстапена.

Прошлогодишњи побједник је трку завршио већ послије старта, након контакта са Кимијем Раиконеном у другом Ферарију. Најбољи међу осталима био је возач Форс Индије Серхио Перес, испред тимског колеге Естебана Окона, Ника Хилкенберга у Реноу и возача Заубера Паскала Верлајна. Освајаче бодова комплетирали су возачи екипе Торо Росо Карлос Саинс јуниор и Данил Квјат и Роман Грожан у болиду Хаса. Овогодишњи шампионат Формуле 1 наставља се Великом наградом Монака 28.маја.

Извор: Независне новине, Спорт Клуб