latinica  ћирилица
14/05/2017 |  15:15 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Обавезно полагање мале матуре од наредне школске године (ВИДЕО)

Нови Закон о основном образовању Републике Српске, који је прошао сву процедуру и ускоро би требао бити објављен у Службеном гласнику, прописује обавезно полагање мале матуре од наредне школске године.
Мала матура - Фото: РТРС
Мала матураФото: РТРС

Сав посао у вези са организацијом и спровођењем, у надлежности је Републичког педагошког завода. Провјерили смо колико су школе спремне за овај посао.

Екстерно вредновање из математике и српског језика за ученике 9-их разреда , које се посљедње двије године проводи у свих 187 основних школа у Српској, било је одличан увод у малу матуру. Разлика ипак велика – ови резултати утицаће на упис у средње школе. 

"По званичном систему једна оцјена наставника која је субјективна, је у ствари пролаз за упис у средњу школу. Ми у ствари немамо никакав вид тестирања и провере наше субјективне оцјене, тако да стварно подржавам малу матуру", рекла је наставник математике и физике у ОШ "Свети Сава" Бањалука Татјана Узелац.

"Мислим да се ради о једном осјетљивом, а врло сложеном послу који не дозвољава ни најмању грешку. Да ли је наше друштво, да ли је систем способан да то изнесе до краја, то ћемо видјети кад заврши", истакао је предсједник Актива директора основних школа у Бањалуци Мирослав Попржен.

Ако је судити према прелиминарним резултатима екстерног вредновања постигнућа, за ову школску годину, наставници и ученици из Херцеговине, најозбиљније се припремају за упис у средње школе – готово 80 одсто ученика усјешно је ријешило тест из српског језика, док је из математике резултат лошији за 20 одсто. Ипак, резултати су из године у годину све бољи.

"На почетку ученици нису озбиљно то схватали, али како године одмичу, ученици су све озбиљнији, мислим озбиљније схватају ово тестирање, што и резултати рада показују", нагласила је наставник српског језика у ОШ "Јован Јовановић Змај" Требиње Нада Миљковић.

"Сигуран сам да ће увођење мале матуре допринијети озбиљнијем раду и ученика и наставника, да ћемо доћио у позицију да се ученици, а и њихови родитељи боре да дијете добије знање, а не само оцјену", додао је директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић.

Циљ увођења више него јасан. Поступак провођења тек ће бити дефинисан кад нови закон ступи на снагу. Ресорни министар, на приједлог Републичког педагошког завода, именоваће Комисију за спровођење мале матуре.